Seppe portret

Portret van Seppe

13 jaar

Zijn stappenplannen en schema's zijn voor Seppe van levensbelang, ze brengen orde in de voor hem chaotische wereld.

Seppe heeft een oudere en een jongere zus. Wanneer Seppe 3 ½ jaar was, werd de diagnose autisme gesteld. Toen zat hij in het gewone onderwijs. Omdat Seppe een aanpak op maat nodig had, is hij op 4 jarige leeftijd gestart in het type 2 onderwijs. In de Triangel te Lovendegem zit hij nu nog steeds en hij is er zeer tevreden in zijn auti-klasje.

Seppe is zowel te zien in de beeldfragmenten van het deel 'Wat is autisme' als 'Strategieën voor ouders' Op een jaar tijd is er heel wat veranderd. Zijn woordenschat is uitgebreider en hij praat over meer verschillende onderwerpen. Hij houdt nog steeds van de Kampioenen, maar zijn favoriete programma is nu Flikken. Sinds hij een pet van Flikken cadeau kreeg, draagt hij die elke dag.

Met de visuele ondersteuning is Seppe zelfstandiger geworden. Met de op maat gemaakte stappenplannen kan Seppe zich onder meer alleen wassen en aankleden, de tafel dekken en naar het toilet gaan. Seppe kijkt dagelijks naar zijn maandschema. De voorspelbaarheid heeft er toe bijgedragen dat hij minder stress ervaart. Zijn stappenplan en schema's zijn voor hem van levensbelang, ze brengen orde in de voor hem chaotische wereld.
Sinds een jaar heeft Seppe persoonlijke assistenten (PAB is een budget dat het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap geeft om assistentie thuis, op school of op het werk te organiseren en te financieren). Seppe kijkt steevast uit naar de dag dat Veerle of Katrien, zijn assistenten, langskomen.