Julien portret

Portret van Joël

28 jaar

Door zijn artistiek talent krijgt hij de kans om te reizen en de wereld te zien. Op reis neemt hij overal zijn schema´s mee.

Joël is 28 jaar oud. Hij heeft autisme en vertoont een lichte verstandelijke beperking. Overdag verdeelt hij zijn tijd tussen vrijwilligerswerk in een manège en artistieke activiteiten in een dagcentrum. Momenteel doet hij een circusnummer, waarin hij op een vrijwel perfecte manier een robot nadoet. Door zijn artistiek talent krijgt hij de kans om te reizen en de wereld te zien. Zo nam hij deel aan verschillende straatfestivals, onder meer in Japan, Ierland, enz.

In de week leeft hij in een gemeenschapshuis met verschillende gehandicapte volwassenen van zijn leeftijd. Van vrijdagavond tot maandagochtend leeft hij alleen in zijn huis. Joël praat niet veel. Hij maakt echter grote vorderingen, niet alleen dankzij de training met zijn begeleiders (dagcentrum en logopedist) maar ook dankzij het systematisch gebruik van visuele hulpmiddelen.

Voor zijn dagelijkse bezigheden beschikt hij onder meer over recepten met afbeeldingen, boodschappenlijstjes met afbeeldingen, een weekschema waarop de huishoudelijke taken staan afgebeeld, enz.

Om zich bij problemen te kunnen behelpen, heeft hij onder meer een apotheekkastje met pictogrammen, een telefoonboekje met foto's, enz.

Ook om te communiceren maakt hij gebruik van visuele hulpmiddelen: hij heeft bijvoorbeeld afbeeldingen en geschreven zinnen om bij de slager te laten weten wat hij wenst.

Hij heeft ook hulpmiddelen voor wanneer hij op onbekend terrein komt. Op reis neemt hij overal zijn schema´s mee. Daarop staan afbeeldingen van de activiteiten die hem wachten, de verschillende plaatsen waar hij zal slapen, algemene informatie over het land waar hij verblijft (vooral over het eten, indien dat erg verschilt van wat hij gewoonlijk eet).