Over ons

Onze missie

Wetenschappelijk onderbouwde informatie

Participate-autisme.be wil een referentie zijn voor iedereen die op zoek is naar duidelijke informatie over autisme. Een wetenschappelijk comité dat het hele project begeleidt, staat in voor de juistheid van de informatie.  

Praktijkgericht en ervaringsdeskundig

Het project wil de ouders, jongeren en volwassenen met autisme ondersteunen, zowel met informatie en concrete hulpmiddelen als door hen te laten delen in de ervaringen van andere ouders en personen met autisme.

Levenskwaliteit verbeteren

Participate stelt zich tot doel de levenskwaliteit van mensen met autisme en hun netwerk te verbeteren door informatie over autisme te verstrekken, door een website en hulpmiddelen te ontwikkelen en door sensibilisering.

Participate! helpt je over het hele autismespectrum, je hele leven lang

Autismespectrumstoornis opent blijvende behoeften doorheen de gehele levensloop. Elke levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk maar aan de overgang van het lager naar het secundair onderwijs, de stap van school naar werk of alleen gaan wonen. Participate! levert een belangrijke bijdrage in het voorbereiden van deze transitiemomenten.

Onze partners

De vzw telt 10 Belgische partners die in autisme gespecialiseerd zijn.

Vlaanderen

 

 • Referentiecentrum Autisme RCA - Antwerpen

 

 

 

 

Wallonië

 • L’Association de Parents pour l’Epanouissement des Personnes avec Autisme
  APEPA
   
 • Le Service de Diagnostic en Autisme Jean-Charles Salmon
  www.susa.be 
   
 • Le Centre de Référence des troubles du spectre autistique des Cliniques universitaires Saint-Luc
  CRA Bruxelles
   
 • Le Centre de Référence pour le diagnostic et la prise en charge des troubles du spectre autistique de l’HUDERF (ULB)
  HUDERF - Unité Ressources Autisme

 

Experten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers

Om onze doelstellingen waar te maken, heeft Participate! een aantal Nederlandstalige en Franstalige wetenschappers en deskundigen gespecialiseerd in autisme aangesproken.

Maak kennis met onze experten 

Bestuursleden Participate! vzw

 • Dr. Sara Wouters
 • Marc Libeert
 • Prof. dr. Eric Willaye
 • Freddy Hanot

Ervaringsdeskundigen en vrijwilligers werken mee aan het project. Hun getuigenissen zijn een grote meerwaarde en geven een unieke inkijk in hun wereld. Zij inspireerden ons gedurende het hele traject. We zijn hen voor altijd dankbaar!

Experts, ervaringsdeskundigen, psychologen, bestuursleden bij oprichting van de vzw Participate!

Experts en ervaringsdeskundigen betrokken bij de oprichting van de vzw Participate!

Sponsor en subsidies

Participate! werd opgericht op 15 november 2006 met de steun van Mobistar. 

Met de steun van Mobistar - ondertussen omgedoopt tot Orange - hebben we heel wat projecten kunnen waarmaken: de ontwikkeling van de website, de brochures, de vele video’s en hulpmiddelen. We bereikten heel wat mensen met onze gratis infosessies en 3 nationale congressen. We zijn onze sponsor heel dankbaar dat ze ons werk en mensen met autisme een warm hart toedraagt.

 

Sinds 2019 is de Vlaamse Vereniging Autisme verantwoordelijk voor de verdere realisatie van de Nederlandstalige projecten van Participate! en dit met de steun van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Met deze steun was het mogelijk om een compleet nieuwe website te realiseren. Niet enkel het design is nieuw, maar ook een nieuwe websitestructuur is uitgetekend zodat men makkelijker en doelgerichter kan navigeren naar en binnen de website. De inhoud is grondig herwerkt en aangevuld met nieuwe thema's omdat de kennis over autisme voortdurend in ontwikkeling is.