Pierre portret

Portret van Pierre

27 jaar

Pierre is een jongeman van 27 jaar. Hij woont bij zijn ouders en gaat overdag naar een dagcentrum. Pierre is enige zoon.

Pierre praat maar door zijn uitspraak is hij door mensen die hem niet kennen vrij moeilijk te verstaan. Vandaar dat hij gebruik maakt van een alternatief communicatiesysteem. Momenteel gebruikt hij een tablet om aan zijn uitspraak te werken. Hij herkent enkele woorden maar kan niet lezen. Hij heeft een zekere autonomie: hij kan zich zelfstandig wassen, aankleden en scheren. Hij kan ook enkele gerechten klaarmaken en alleen naar de winkel in de buurt gaan.

Pierre gebruikt veel visuele hulpmiddelen om zelfstandig allerlei taken uit te voeren (zijn kamer net houden, zijn GSM gebruiken...) en om zich aan een aantal regels te houden (enkel zijn papieren gebruiken en niet die van zijn ouders, op straat geen afval oprapen, enz.).

Pierre is gefascineerd door ronde voorwerpen. Hij tekent altijd cirkels en is voortdurend op zoek naar knikkers en ballen. Pierre verzamelt kleine voorwerpen die hij op bepaalde plaatsen in huis legt. Thuis houdt hij zich altijd met dezelfde activiteiten bezig: de vaat doen (hij speelt graag met water), de waterpomp in de tuin gebruiken, muziek beluisteren, puzzelen. Met deze activiteiten kan hij lang geconcentreerd bezig zijn.