Dromen over wonen

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Welk droombeeld heb je over 'wonen'? Waar droom je van?

  Het belangrijkste aan een woonst voor mij is om in rust thuis te kunnen komen. Ik merk dat samenwonen met anderen een groot obstakel is. Als er andere mensen in huis zijn, voel ik me op mijn ongemak, en zonder ik me af, terwijl ik soms liever vrij zou rondlopen. Het ideaal voor mij zou dus zijn om een volledig eigen woonst te hebben, liefst met goede geluidsisolatie (zowel voor mijn eigen rust als voor mijn buren, gezien het regelmatig bezig zijn met muziek). De ligging hoeft niet in het centrum van de stad te zijn, zolang het makkelijk bereikbaar is met de fiets.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg helpen?

  Op dit vlak loop ik wat vast, omdat wonen financieel een zeer grote last is, en ik als student uiteraard niet voltijds kan werken om dit te ondersteunen, wat van een eigen woonst dus geen realistisch idee maakt. Ik heb wel enkele kennissen die reeds aangeboden hebben om te helpen bij het zoeken naar woningen. Ook zijn er opties binnen sociale media, zoals facebookgroepen die gericht zijn op samenhuizen, om de (huur)kosten te verkleinen, maar dit vormt dan weer een (sociale) drempel die ik liever vermijd.

 • Welk beeld zie je in gedachten als je nadenkt over die droom?

  Ik heb niet al te veel plaats nodig. Wat ruimte om mijn piano te zetten en eventueel om wat fitness oefeningen te kunnen doen. Graag zou ik wel voldoende natuurlijk licht hebben, en een ligging in een (relatief) rustige buurt. Ik voel me wel aangetrokken tot industriële architectuur; ik hou van de middenlijn tussen ruw en afgewerkt, zoals bvb. een witgeschilderde bakstenen muur, ijzeren balken, of de charme van meubels die je zelf gemaakt zou kunnen hebben, zoals kastjes uit oude wijnkisten, of een vintage lamp gevonden op een rommelmarkt. Een open woonruimte (indien alleen) vind ik ook aangenaam, niet te veel scheiding tussen de verschillende kamers/ruimtes. Dit creëert een groter gevoel van beschikbare ruimte en vrijheid.

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik ergens in een eigen “thuis” kon komen, veel eerder dat ik plaats innam bij iemand anders, ten laste van die persoon. Ik denk dat alleen wonen een grote, positieve verandering zou brengen in mijn dagindeling en algemeen mentaal welzijn — een groter gevoel van privacy en rust.
  Momenteel probeer ik wat geld te sparen en gebruik ik een budget app om een idee te krijgen van hoeveel ik spendeer aan wat. Zo kan ik stilaan een maandelijks budget opstellen, wat een belangrijke factor is bij het zoeken naar mogelijkheden. Ik volg ook een aantal Instagram accounts die gericht zijn op interieur design. Hiermee vorm ik niet alleen een idee van hoe ik mijn woonruimte zou willen inrichten, maar ook wat voor voorzieningen ik zou nodig hebben (meubels, keukenapparatuur, enz.).