Dromen over mijn interesses

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Wat droom je ooit te doen met je interesse?

  Een grote interesse van mij is lange fietsreizen of wandeltochten maken. Ik droomde er lang van ooit eens met de fiets van thuis uit naar Santiago de Compostela te fietsen. Deze droom is ondertussen uitgekomen. Op 21 juli 2018 ben ik thuis met de fiets vertrokken en op 20 augustus ben ik aangekomen in Santiago. Na mijn Santiagoreis heb ik nog heel veel nieuwe fietsdromen. Ik zou graag Portugal met de fiets doen. Ook van thuis uit naar Scandinavië fietsen moet prachtig zijn. Ik droom er ook van om met groepen zoals Anders Reizen of Joker actieve wandelreizen te maken, zoals bijvoorbeeld naar de Balkan. Momenteel zijn reizen buiten Europa nog te "spannend", maar ik hoop met deze fietsreizen en met anders reizen vertrouwen te krijgen om ook buiten Europa te reizen.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg kunnen helpen?

  Ik ben lid van enkele organisaties die veel met wandelen en fietsen bezig zijn. Zo heb je "Vrienden op de fiets". Dat is een netwerk van gezinnen die heel goedkoop overnachting aanbieden voor fietsers en wandelaars. Het zijn steeds gezellige gezinnen en heel leuk om ervaringen mee uit te wisselen. Het nadeel is dat het wel geconcentreerd is in Nederland en België. Dus als je door Frankrijk fiets, kom je heel weinig adresjes tegen die aangesloten zijn bij dit netwerk. Daarnaast ben ik nog lid van de "Europafietsers". Dat is een organisatie van vrijwilligers die fietstrajecten uitstippelen door heel Europa. Er zijn zelfs routes door Noorwegen of tot Sint - Petersburg. Ze maken dan boekjes met wegbeschrijvingen, kaarten, uitleg over bezienswaardigheden, overzicht van het klimwerk, uitleg over het land. Voor de tocht naar Santiago heb ik de boekjes gebruikt van de Sint - Jacobsroute.
  Het waren heel handige boekjes met heel wat tips in (ook waar je kon overnachten op campings, goedkope B&B's). Voor de reis naar Santiago heb ik heel veel tips gekregen van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela. Daarnaast heb ik ook mijn auticoach en psycholoog die me ook mentaal konden voorbereiden op deze tocht. Ook heb ik een fantastische familie, fantastische collega's en fantastische vrienden. Ze volgden me de hele tocht en ik kon geregeld eens bellen, berichten sturen.

 • Welk beeld zie je voor je als je nadenkt over je droom?

  Bij fietsen zie ik me rondtrekken door indrukwekkende natuur. Ik zie me dan vaak "waaauw" tegen mezelf zeggen. Ik voel me dan een ontdekkingsreiziger die steeds nieuwe gebieden ontdekt. Ik voel me heel nieuwsgierig en ben ook heel leergierig. Ik lees ook heel vaak over de gebieden waar ik door ben getrokken. Heel vaak kom ik ook dingen tegen die ik vroeger op school geleerd heb. Zo ben ik gepasseerd langs de plek waar de belangrijke veldslag rond Poitiers heeft plaatsgevonden, kwam ik in Compiègne waar ook Jeanne D'Arc verbleef, kwam ik veel geschiedenis van Spanje tegen (Reconquista), kwam ik door het indrukwekkende wijngebied van de Bordeauxstreek, leerde heel veel over de pelgrimstradities... Ik droom ervan om rond te trekken door Denemarken en Scandinavië of om de Alpen over te steken.

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom?

  Het onderweg zijn, een land echt te leren kennen, in de natuur zijn. Ik merk dat deze fietsreizen me ook heel veel zelfvertrouwen geven. Het leert me mijn plan te trekken, flexibeler te worden, om te gaan met onvoorziene omstandigheden. Dat is versterkend voor andere dromen zoals zelfstandig gaan wonen en een langdurige relatie te hebben (in mijn vorige relaties had ik nog heel veel stress om niet te voldoen en om te falen).

 • Wat kan je nu al doen met dat wat je het meeste aantrekt in die droom?

  Ik kan nu al schitterende fietsreizen maken. Het heeft ook wel een opbouw gekost gedurende meerdere jaren. Ik ben eerst in België en Nederland gaan fietsen (2012 en 2013), in 2014 ben ik naar het Zwarte – Woud gefietst, in 2015 in Bretagne en Normandië, in 2017 in Noord – Duitsland en dan dit jaar heb ik de grote pelgrimsreis gemaakt. Ook 2 of 3 daagse met de fiets zijn heel leuk.