Dromen over mijn netwerk

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Welk droombeeld heb je over jouw netwerk? Waar droom je van?

  Ik heb een groot netwerk, zowel in mijn ontspanning als in mijn vrijwilligerswerk. Het overkomt mij, ik leer veel mensen kennen door de dingen die ik doe.
  Toch zijn het eerder oppervlakkige contacten die snel kunnen verwateren als ik er niet in investeer. Het is zoals bij een beuk; dat is een mooi vertakte boom, heel breed maar niet diep geworteld en dus kwetsbaarder.
  Ik zou liever diepere wortels hebben. Dat zou me meer rust brengen dan de vele, soms vluchtige, contacten.

  Mijn netwerk is levensbelangrijk maar tegelijk heel bedreigend.
  Ik kan 12u babbelen zonder moeite, maar soms heb ik ook uren stilte nodig.

  Mijn kinderen vragen vaak om het kalmer aan te doen. Mijn soms oeverloos getater is mijn bescherming en mijn wegsteken van mijn kwetsbaarheid. Door enorm te babbelen verberg ik mijn kwetsbaarheid.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg helpen?

  Ik blijf zoeken naar het juiste evenwicht en naar rust.
  Diepe rust zal ik waarschijnlijk nooit vinden maar ik probeer dat nadeel om te draaien in een voordeel.
  Mijn enorme energie geeft me veel mogelijkheden om dingen te doen die ik graag doe, het brengt me veel kansen. Mijn grote opmerkzaamheid zorgt ervoor dat ik goed kan luisteren en praten met anderen.

  Het zoeken naar de voordelen is iets waar ik constant mee bezig ben; hoe kan ik mijn beperkingen inzetten op een positieve manier. Het is zoals een felle boerenzoon die niet kan stilzitten in de klas maar een krak is op het land.

 • Welk beeld zie je in gedachten als je nadenkt over die droom?

  Gelukkig heb ik ventielen die op het juiste moment opengaan. Daardoor leef ik constant op de rand van het oranje maar ga ik niet in het rood.

  Mijn droom is dus eigenlijk dat ik die ventielen niet meer nodig heb en dat ik meer tijd in het groen kan ‘verblijven’. Ik heb leren omgaan met die spanning maar ik kan ze niet wegsnijden.

  Mijn grote angst is dat ik de rust niet vind terwijl er momenten zijn waarop ik wil dat alles rustiger wordt in mijn leven.

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Dat onbereikbare, dat droombeeld van die diepe wortels…
  De beuk van 300 jaar oud staat er nog, zelfs met zijn ondiepe wortels.
  Ik onderhoud mijn netwerk goed.
  Ik ben onvoorwaardelijk trouw, wat ik beloofd heb, doe ik (met alle gevolgen van dien).

  De onrust is het afbakenen van wat ik nog doe en de veelheid aan contacten.
  Stap voor stap probeer ik duidelijk te begrenzen.

  Wat voor mij echt goed voelt is diepgang in gesprekken, minder oppervlakkige gesprekken. Maar misschien verwacht ik te veel en kan niet elk gesprek die diepgang hebben.
  Ik wil eigenlijk alles (diepgang, rust, energie, …) en ben misschien te ambitieus. Maar wat is het verschil tussen dromen en ambitie?
  Ik wil graag blijven dromen over de perfecte balans in mijn netwerk.