Dromen over mijn relaties

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Welk droombeeld heb je over relaties? Waar droom je van?

  Het lijkt me heel fijn om samen iets moois op te bouwen, elkaars leven te delen, samen heel mooie momenten te beleven en elkaar ook te steunen in heel moeilijke tijden. Het gevoel te hebben dat er iemand op je wacht na een moeilijke werkdag. Je kunt gewoon knus thuis bij elkaar zijn, maar ook samen leuke dingen doen (wandelen, fietsen, een concertje) en het lijkt heel tof om samen ook de wereld te verkennen (reizen). Als ik door de stad loop of in een restaurant zit en ik zie een romantisch koppeltje, dan mis ik het heel hard en dan zou ik dat ook heel graag willen. Dat zijn soms heel moeilijke momenten voor mij. Ik wil me ook graag settelen en samen echt een leven uitbouwen. Ik zie rondom mij vele vrienden die met hun vriendin samen gaan wonen, samen iets kopen, trouwen, een kind krijgen. Dat zijn zaken die ik ook heel graag zou willen.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg helpen?

  Ik heb nu een aantal troeven in handen. Ik heb 2 korte relaties gehad. We hebben dan heel romantische momenten gehad. De eerste relatie was met iemand zonder autisme en toen heb ik het zelf uitgemaakt omdat ik de druk van de relatie niet aan kon. Misschien was ik nog niet klaar voor een relatie. Anderhalf jaar later had ik een relatie met iemand met autisme. Er waren heel veel romantische momenten, maar helaas heeft zij het uitgemaakt omdat ze een relatie niet aan kon. Achteraf besefte ik dat we toch 2 heel verschillende persoonlijkheden waren ondanks de vele gemeenschappelijke interesses. Ik merk dat ik vaak heel onzeker ben en ik dan veel bevestiging vraag. Ik had ook heel veel schrik om te falen of om de partner te verliezen.
  Na de 2de relatiebreuk merkte ik dat het goed was om zelfzekerder te worden. Een partner heeft graag een persoon die zelfvertrouwen heeft, zijn plan kan trekken en goed voor zichzelf kan zorgen. Anderzijds is het ook heel belangrijk om jezelf te blijven. Ik heb aan mijn zekerheid gewerkt door veel te fietsen om dan een maand alleen met de fiets op reis te gaan. Ook mijn job geeft me veel zelfvertrouwen. Ik denk dat een vaste job ook wel een heel goede troef is en het ook financiële zekerheid geeft. Het feit dat men op mijn werk heel tevreden is, geeft zelfvertrouwen en zekerheid.
  Ik ben heel veel met muziek bezig en dat is heel goed voor mijn zelfontplooiing.
  Ik wou eerst een heel goede balans vinden met de nodige zelfzorg voordat ik een nieuwe relatie zou aangaan.
  Een belangrijke troef is ook mijn auticoach en psycholoog. Het puntje relaties komt regelmatig aan bod. Met mijn psycholoog werk ik vooral verder om meer zelfvertrouwen te krijgen en een aantal zaken uit het verleden, die me onzeker maken, uit te klaren.

  Daarnaast heb ik nu ook een goed boek van Rika Ponnet. Ik ga het lezen en dan samen met mijn psycholoog en auticoach bespreken. Het kan dienen als een soort leidraad. Ik besef dat ik me niet alleen mag vastpinnen op theorie, maar ik kan het nu best vergelijken met autorijden. Hiervoor moet je ook de theorie kennen vooraleer je aan de praktijk begint en dan merk je dat de praktijk soms wel wat anders of gecompliceerder kan zijn.

 • Welk beeld zie je in gedachten als je nadenkt over die droom?

  Deze vraag lijkt erg op vraag 1. Ik denk vooral aan heel knus, gezellig, intiem bij elkaar zijn. Gezamenlijk heel mooie momenten beleven, maar ook elkaar steunen in heel moeilijke momenten. Het gevoel dat er altijd iemand voor je is en iemand op je wacht.

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Momenteel kan ik al vertrekken van 2 vorige relaties. Daarvan heb ik heel wat geleerd en heb ik geruststelling gekregen dat ik ook verliefd kan worden, iemand verliefd op mij kan worden, dat ik al 2 keer dat magische moment (eerste kus) heb meegemaakt. Momenteel kan ik van deze ervaringen vertrekken, kan ik ook verder werken aan mijn persoonlijke groei en kan ik nu ook de tijd nemen om de theorie door te nemen. Hopelijk is er ook voor mij een diepgaande en langdurige relatie weggelegd.