Dromen over vrije tijd

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Welk droombeeld heb je over jouw vrije tijd? Waar droom je van?

  Vrije tijd als gepensioneerde betekent voor mij uitzoeken wat ik met mijn tijd kan doen, zowel voor mezelf als voor anderen.
  Ik droom ervan om tijd, rust en ruimte te vinden om mooi oud te worden.
  Ik wil ook kritisch blijven nadenken over welke uitdagingen ik aanga in mijn vrije tijd, waarvoor ik me engageer.
  Er komt zoveel op mijn pad dat ik vaak niet weet wat eerst te doen, ik ken geen verveling. Toch wil ik mijn vrije tijd vooral invullen met nuttige activiteiten waarmee ik anderen kan helpen. Ik houd me graag bezig met maatschappelijk waardevolle dingen.
  Ik wil me verder blijven ontplooien, bijleren door te lezen en door gesprekken met anderen te weten komen wat mensen bezig houdt.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg helpen?

  Doordat ik zelf de balans heb opgemaakt tussen ontspanning en inspanning, weet ik hoeveel tijd ik in anderen kan investeren.
  Het evenwicht tussen ontspanningsactiviteiten (zoals lezen, koken, een glas wijn drinken) en inspanningsactiviteiten (in mijn vrijwilligerswerk gesprekken voeren met mensen, luisteren naar anderen, de focus op iemands verhaal leggen) is heel belangrijk. Pas dan krijg ik ook zelf energie van de inspannende activiteiten.

 • Welk beeld zie je in gedachten als je nadenkt over die droom?

  Ik moet zorg dragen voor mezelf om voor anderen iets te kunnen betekenen.
  “Ik moet niet aan anderen vragen om in bad te gaan als ik zelf niet proper ben.”

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Te veel rust is bedreigend voor mij, dat geeft me net onrust. Ik moet als een componist mijn activiteiten zorgvuldig componeren. Ik vind geen rust in rusten. Dat klinkt misschien tegenstrijdig maar voor mij is het dat niet.
  De balans tussen rust en ruimte maar toch actief bezig zijn is mijn grootste uitdaging.

  Wat mij het meeste aantrekt is dat ik door goed voor mezelf te zorgen ook voor anderen kan zorgen. Pas dan kan ik mijn vrijwilligerswerk ten volle uitvoeren en goede gesprekken voeren.