Dromen over mijn talenten

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Welk beeld zie je als je nadenkt over die droom?

  Een talent van mij is pianospelen. Mijn droom is de Pathétique van Beethoven te kunnen spelen daar droom ik al jaren van. Daarnaast hoop ik me verder toe te leggen op kamermuziek. Dat is met enkele instrumenten zoals dwarsfluit en cello samenspelen. Ik ben vorig jaar met deeltijds kunstonderwijs gestart na al heel lang privéles te krijgen.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg helpen?

  Ik ben vorig jaar met deeltijds kunstonderwijs gestart na al heel lang privéles te krijgen. Ze zijn daar positief en geloven in mij. Ik heb een rustige en begripvolle pianolerares. Ze weet van mijn ASS. Ze heeft vorig jaar veel gewerkt rond stressbeheersing, zelfvertrouwen en ontspanning bij het spelen. Ze heeft me ook veel tips gegeven om voor publiek te spelen. Zo heb ik vorig jaar een stuk van Mozart, Grieg en Satie voor publiek gespeeld. Daarnaast heb ik al op kleinere en informele gelegenheden piano gespeeld.

 • Welk beeld zie je in gedachten als je nadenkt over die droom?

  Het beeld dat ik voor me zie is met een groepje kamermuziek spelen. Het moet heel leuk zijn om 's avonds bij iemand thuis rustig te musiceren.

 • Wat trekt je het meeste aan in die droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Pianospelen geeft me enorm veel zelfvertrouwen. Het geeft een kick om een stuk te kunnen spelen dat gecomponeerd is door Mozart zelf. Op YouTube zet ik soms eens een filmpje van mezelf. Wat ik nu al doe met die droom? Ik kan nu al prachtige stukken spelen. Ik diep mijn pianospel verder uit en leer veel door samen te musiceren. Dat was in het begin nog wel moeilijk, maar in het deeltijds kunstonderwijs word je in de lessen heel goed begeleid en opgevolgd. Vorig jaar trad ik al eens op samen met een muzikante die dwarsfluit speelt. Dat ging heel goed en het heeft me nu veel vertrouwen gegeven om verder te gaan. Ik heb ondertussen geleerd een grote droom op te delen in kleine stapjes en me te focussen op elk deelstapje.
  Ik durf nu voor een klein publiek te spelen. Vooral informele optredens met een klein publiek vind ik leuk: een klasconcertje, een opendeurdag, op een repetitie van een koor ...