Dromen over ouder worden

Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
 • Waarover ik droom:

  Dat anderen rekening blijven houden met mijn ASS. Het is niet realistisch te verwachten dat iedereen voortdurend rekening houdt met mijn kwetsbaarheden, toch niet in die zin dat elke pijnlijke botsing zal vermeden kunnen worden. Maar het zou fijn zijn als mijn omgeving weet blijft hebben van het feit dát ik anders ben, begrip opbrengt voor het feit dat ik het met veel schijnbaar gewone dingen bovenmatig lastig heb, en me toestaat om daar op een voor mij passende manier mee om te gaan.

 • Welke troeven heb je die je hierbij op weg kunnen helpen?

  Ik kan goed omschrijven wat me bezighoudt en waarmee ik het lastig heb. Ik ken mijn sterktes en kwaliteiten. Ik weet goed wat ik nodig heb.

 • Welke belemmeringen zijn er?

  Soms heb ik niet voldoende energie om nog maar eens uit te leggen wat mijn kwetsbaarheden en gevoeligheden zijn. Net op die momenten heb ik er nood aan dat anderen rekening met me houden.

 • Welke hulp heb je daarbij nodig? Wie kan je daarbij helpen?

  Verplicht me niet aan alle activiteiten deel te nemen. Laat me mijn noodzakelijke momenten van afzondering toe. Sta me mijn stimgedrag toe. Praat met me, vraag wat er hapert en hoe je me kan tegemoet komen. Laat me met andere woorden gewoon verder mezelf zijn, ASS of niet.

 • Welk beeld zie je voor je als je nadenkt over die droom, over dat ideaal?

  Een rustige, stille omgeving waarin ik mezelf kan en mag zijn.

 • Wat trekt je het meeste aan in deze droom? Wat kan je daar nu al mee doen?

  Weten wat ik nodig heb om tot rust te komen. Voldoende rust inbouwen voor mezelf maar ook woorden geven aan waarmee ik het moeilijk heb. Uitleg geven over wat voor mij belangrijk is.