Leren om een keuze te uiten

Probeer eerst en vooral te achterhalen wat je kind interesseert en wat de dingen zijn waar het niet van houdt. Maak een lijstje en werk dat regelmatig bij. Begin met je kind te laten kiezen tussen twee mogelijkheden die duidelijk verschillend zijn. Bijvoorbeeld een activiteit waarvan hij houdt en één die hij niet ziet zitten. Trek de aandacht van je kind en toon de eerste mogelijkheid "Wat wil je hebben? De bal?". Toon daarna de andere optie "De schoen?". Probeer indien mogelijk je kind zijn of haar keuze te laten uitdrukken.

Moedig je kind aan om keuzes te maken telkens wanneer de gelegenheid zich voordoet:

  • Aan tafel: kiezen tussen een tweede maal groenten opscheppen of meteen aan het dessert beginnen; kiezen tussen kaas of ham op de boterham, enz.
  • Bij het aankleden: kiezen tussen een favoriet kledingstuk en een gewoon.
  • Bij een activiteit: kiezen tussen een viltstift en een potje lijm om te kleuren; een fruitpers en een lepel om vruchtensap te maken, enz.
  • In de vrije tijd: kiezen tussen een tekenfilm en het nieuws; tussen plasticine en een handdoek, enz.

Later kan je het leerproces verder verfijnen:

  • het aantal keuzemogelijkheden vergroten
  • kleren kiezen in functie van het weer
  • de spullen kiezen die mee moeten in de sporttas
  • enz.

Vertrek voor dit leerproces van de interesses van je kind en gebruik gerust afbeeldingen om de keuzemogelijkheden te visualiseren.

Indien je kind niet de gepaste keuze maakt, laat hem dan gerust de foute optie gebruiken zodat hij zijn vergissing inziet. Geef hem bijvoorbeeld de handdoek om mee te spelen in plaats van de plasticine.

kiezen choco confituur

Bart is gemotiveerd om zijn keuze voor beleg kenbaar te maken. Hij lust immers wel choco maar geen appelsienconfituur. 

keuze beleg

Bart leerde zijn keuze kenbaar te maken met foto's. Hij kan kiezen tussen 4 soorten beleg dat hij graag lust en toont aan zijn mama wat hij wil. Vroeger maakte hij zich wel eens boos omdat hij een boterham kreeg met beleg waar hij geen zin in had.