De Wegwijzer invullen

De Wegwijzer is omvangrijk. Niet alle rubrieken moeten ingevuld worden. Kies zelf welke thema’s je interessant vindt. Je kan op elk moment je informatie bewaren en pauzeren.

De Wegwijzer is zeer uitgebreid en omvat zowat alle belangrijke domeinen van het dagelijkse leven van je kind: sociale relaties, communicatie, school, vrije tijd, gezondheid, zelfstandigheid, enz. Je bepaalt zelf welke informatie je geeft en welke informatie je niet geeft. Je doorloopt de Wegwijzer dus niet zoals een doorsnee vragenlijst die je chronologisch afwerkt. Dit zou niet enkel zeer veel tijd vragen maar hiermee mis je mogelijk het doel, namelijk op een overzichtelijke manier concrete informatie doorgeven zodat alle partijen ermee geholpen zijn.

De Wegwijzer is meer dan een lijst met gedragsbeschrijvingen. Je kan ook informatie geven over de ondersteuning die geboden kan worden. Bij het invullen van de Wegwijzer zal je vermoedelijk niet voor alle beperkingen of problemen een pasklare oplossing kunnen formuleren. Voel je vooral niet schuldig als je zelf nog zoekende bent naar de gepaste ondersteuning. Je kan eventueel aangeven dat je zelf nog niet weet wat desgevallend de beste hulp is voor je kind. Vergeet echter niet dat ook kleine aanpassingen een verschil kunnen maken en noteer deze, ook al weet je dat niet alle problemen zullen voorkomen zijn.

Als je de aangepaste ondersteuning en hulpmiddelen wil beschrijven, probeer dan zo concreet mogelijke informatie te geven. Schrijf liever iets teveel zodat de informatie goed begrepen wordt. Schrijf bijvoorbeeld ‘Wijs naar mijn bord zodat ik verder eet’ in plaats van ‘Gebruik gebaren’.

Wanneer je kind ontwikkelt of verandert, kan je de informatie gemakkelijk actualiseren. Je hoeft slechts te wissen wat niet meer van toepassing is en aan te passen of aan te vullen waar nodig. Je kan de mensen die je toegang verleende tot de Wegwijzer van je kind op de hoogte brengen dat je een update van de informatie hebt gemaakt. Voor het gemak van de gebruikers staat de datum van de laatste update in het menu met de rubrieken vermeld. Voorgaande versies worden niet automatisch bijgehouden. Indien je een overzicht wil behouden van de veranderingen en vorderingen bij je kind raden we je aan om de printversies (pdf) op jouw computer op te slaan.

Algemene tips bij het invullen:

  • Geef concrete informatie en voorbeelden.
  • Omschrijf de omstandigheden en context waarin het gedrag voorkomt.
  • Beschrijf concreet welke ondersteuning nuttig kan zijn.
  • Vergeet de kleine aanpassingen niet, deze kunnen immers wel een grote impact hebben.
  • Geef eventueel aan dat je zelf nog zoekende bent naar de gepaste ondersteuning.
  • Vergeet de sterke kanten van je kind niet.
  • Voeg foto’s toe, beelden zeggen immers soms meer dan woorden.
  • Je kan documenten zoals het diagnostisch verslag of het weekschema van je kind toevoegen.
  • Je hoeft De Wegwijzer niet in keer of volledig in te vullen. Je kan op elk moment de informatie bewaren en pauzeren.
  • Vraag aan je partner of iemand die jouw kind heel goed kent om wat je invulde na te lezen of om je te helpen bij het invullen.
  • Bekijk de versie van de lezer of de printversie (pdf), zo kan je beter beoordelen of de informatie duidelijk is.

Je kan voorbeelden bekijken die je kunnen inspireren om de Wegwijzer van jouw kind op te maken.