Oorzaak van gedrag bij personen met autisme

Als ouder heb je allicht veel vragen over het gedrag van je kind. Waarom praat hij eindeloos over bussen? Waarom herhaalt hij gesprekken uit films? Waarom wil ze dat de gordijnen altijd op een heel specifieke manier hangen? Waarom springt op die ene straatsteen telkens vier keer op en neer? Waarom begint zij plots te gillen in het warenhuis?

Moet je dit gedrag een halt toeroepen? Moet je het bijsturen of veranderen?

Om een antwoord te vinden op deze vragen, proberen we je mee te nemen in de belevingswereld van kinderen met autisme.

Door autisme 'van binnenuit' te bekijken, probeer je te achterhalen waar dat gedrag vandaan komt. Zo kan je het aanvaarden of eventueel aan de oorzaken werken. Soms voelt dat een beetje aan als het werk van een detective.

zij vertellen

Tijdens onze wandeling laat Sarah zich plots op de grond vallen. Als ik haar overeind help, laat ze zich opnieuw vallen. Als ik haar voor de derde keer terug op haar benen probeer te zetten, hoor ik in de verte een hond blaffen. Zij was dus meteen al in paniek geraakt met haar hypersensitieve gehoor en had de hond al veel eerder gehoord. Ook het onvoorspelbare van deze plots opduikende auditieve prikkel veroorzaakte veel stress. Geen tegendraads of opstandig gedrag dus, maar een zeer begrijpelijke uiting van angst.

-
Mama van Sarah
Voorbeeld ijsberg: onderaan de waterlijn het waarom van het gedrag

Autistisch gedrag is het topje van de ijsberg

Het uiterlijk waarneembare gedrag kan je vergelijken met het topje van een ijsberg. Je ziet de buitenkant van autisme. Het belangrijkste deel van de ijsberg is onzichtbaar. Onder de waterlijn zie je de de oorzaak, het waarom van het gedrag. We kunnen het gedrag maar begrijpen als we weten waarom het gedrag ontstaat. Wie mensen met autisme goed wil begrijpen en ondersteunen moet autisme van binnenuit leren begrijpen.

Waarom is het belangrijk om bij mensen met autisme te kijken naar de oorzaak van gedrag?

Het gedrag van mensen met autisme is niet willekeurig, afwijkend of betekenisloos. De oorzaak van het gedrag daarentegen is niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Mensen met autisme gaan op een andere manier met informatie om. Het is niet altijd eenvoudig om dit ‘andere denken’ zelf onder de knie te krijgen. Door te proberen je in het hoofd en het denkspoor van mensen met autisme te verplaatsen en de wereld te zien zoals zij die ervaren, kan je leren begrijpen wat er voor hen zo moeilijk is en kan je focussen op het voorkomen van stressgedrag, ook al is dat niet altijd mogelijk. 

We hebben de binnenkant vooral beter leren begrijpen door mensen met autisme zelf aan het woord te laten. Het autistische gedrag wordt verklaard vanuit de manier waarop mensen met autisme denken en naar de wereld kijken. 

Wil je meer weten? Lees de vragen en antwoorden over stereotiep gedrag en routines en over sociale communicatie en sociale interactie.