Communicatie in de winkel

"Joël slaagt er niet in om vlees te kopen. De voorverpakte filet americain is vaak uitverkocht en naar de slager gaan, durft hij niet."

Observeren

Joël is 27 en heeft een matige verstandelijke beperking. Hij maakt gebruik van het openbaar vervoer. Hij kan in zijn eentje naar bekende plaatsen gaan. Hij praat (in eenvoudige zinnen) enkel met mensen die hij goed kent (vooral met de gezinsleden, zijn ouders, broers en zussen). Hij heeft goede visuele vaardigheden en gebruikt veel visuele ondersteuning om zich thuis uit de slag te trekken.
Hij ziet zichzelf graag op foto of video en wordt dus heel graag gefotografeerd of gefilmd. Hij is gevoelig voor de prijzende woorden van zijn ouders en zijn broer.

Een doel bepalen

Het doel dat voor Joël werd gekozen: vlees kunnen vragen bij de slager met behulp van een visueel systeem.

Aan de slag

De situatie aanpassen

Joël krijgt een boodschappenlijstje met foto's. De foto's zijn met velcro op de lijst bevestigd. Hij krijgt ook een kaartje mee met de vraag "ik zou willen..." dat hij aan de slager kan tonen. Bij het eerste leermoment zal Joël gefotografeerd worden. Hij vindt dat erg leuk en de foto's zullen later als visuele ondersteuning worden gebruikt zodat hij weet wat hij moet doen.

slager boodschappen foto picto

Hulp bieden

Vóór hij vertrekt, wordt Joël eraan herinnerd dat hij zijn kaartje aan de slager moet tonen: iemand toont de foto die werd genomen tijdens het eerste leermoment.

Belonen

Joël is in de wolken als hij geprezen wordt door zijn broer, die ver weg woont. Die broer zal hem bellen om te zeggen dat hij het goed gedaan heeft. Zo kan hij de lovende woorden van zijn broer horen.