Ik ben 18 jaar (of ouder) en wil alsnog een diploma secundair onderwijs behalen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Wat zijn de mogelijkheden?

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je geen diploma secundair onderwijs dan zijn er verschillende mogelijkheden om het alsnog te behalen:

Voltijds secundair onderwijs

Voltijds secundair onderwijs kan je volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Deze leeftijdsgrens geldt niet voor de 3de leerjaren van de 3de graad:voorbereidende jaren op het hoger onderwijs, de Se-n-Se en voor 7BSO. Dit evenens voor studierichtingen van de 3de graag TSO: optiektechnieken, orthopedietechnieken en tandtecnieken.

Volwassenonderwijs

  • een opleiding volgen in het studiegebied Algemene vorming  op het niveau van het aso, het vroegere tweedekansonderwijs
  • een diplomagerichte opleiding volgen, in combinatie met een opleiding Aanvullende algemene vorming (AAV). Ook de opleiding AAV behoort tot het studiegebied Algemene vorming.

Meer details over de toelatingsvoorwaarden, inschrijvingsprocedure lees je op de webstie van de Vlaamse Overheid: klik hier

Examencommissie

Je volgt geen les en leert volledig zelfstandig en je legt een examen af bij de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap.

Vergeet niet

Mis je nog basisvaardigheden om een opleiding te kunnen volgen dan kan je terecht in een Centrum
voor Basiseducatie.