Basiseducatie- Volwassenonderwijs
Wat is het?
Basiseducatie is een van de niveaus van het Volwassenenonderwijs. Het biedt volwassenen de mogelijkheid om basisvaardigheden te verwerven om beter te functioneren in de maatschappij of om door te stromen naar vervolgopleidingen. De inhoud komt overeen met het niveau van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.
Kenmerken van basiseducatie:
- Modulaire structuur: Het onderwijs wordt aangeboden in modules, die soms in een specifieke volgorde gevolgd moeten worden.
- Flexibele start: Cursussen kunnen op verschillende momenten van het jaar beginnen.
- Aangepast lestempo: Lessen vinden overdag of 's avonds plaats, meestal in kleine groepen. Er zijn zowel intensieve als minder intensieve cursussen beschikbaar.
- Praktijkgericht: De leerstof is direct toepasbaar in het dagelijks leven.
- Leergebieden: Opleidingen zijn verdeeld in verschillende leergebieden, waaronder Alfabetisering Nederlands tweede taal, ICT, Maatschappijoriëntatie, Nederlands, Nederlands tweede taal, en Wiskunde.
Studiebewijzen
- Deelcertificaat: Wordt uitgereikt bij het slagen voor een module.
- Certificaat: Wordt behaald na het succesvol afronden van een volledige opleiding.
Kosten
De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Er kunnen uitzonderingen zijn. Vraag inlichtingen in een LIGO-centrum.
Voor wie?
Basiseducatie richt zich op:
- Volwassenen vanaf 18 jaar die moeite hebben met basisvaardigheden.
- Mensen die zich willen voorbereiden op het theoretische rijexamen voor rijbewijs B.
- Anderstalige volwassenen die Nederlands willen leren.
Hoe aanmelden?
Er zijn 13 LIGO-centra, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Je kan mailen of bellen naar een centrum in je buurt met al je vragen of om je in te schrijven. Inschrijven kan je het hele jaar door.