Autisme en slaapproblemen

Slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen met autisme. Dit varieert van moeilijk inslapen of doorslapen, vroeg wakker worden, nachtmerries of veel slaap nodig hebben. 

Slaapproblemen kunnen nadelige effecten hebben op de aandacht, het geheugen, het leren en het gedrag van kinderen. Ouders ervaren waarschijnlijk ook verhoogde niveaus van stress en slaaptekort.

 

Kind met autisme ligt dicht bij mama om rustig te worden

Oorzaken van slaapproblemen bij kinderen met autisme

Oorzaken van slaapproblemen bij kinderen met autisme worden nog steeds onderzocht. Er zijn evenwel verbanden gevonden met biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Enkele oorzaken die bij kinderen met autisme vaak vermeld worden:

  • angst, niet veilig voelen, te veel stress
  • obsessief piekeren
  • het gevoel dat ze geen controle hebben over de situatie
  • het concept gaan slapen niet ten volle begrijpen
  • hypergevoelig zijn voor omgevingsgeluiden, geuren, visuele prikkels, textuur van de stof van de nachtkledij of lakens
  • gevoelig zijn voor voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en voedseladditieven
  • gebruik van medicatie, bijvoorbeeld Rilatine©

Slaapproblemen bij kinderen met autisme: tips voor ouders

We raden aan om professionele hulp te zoeken wanneer je kind met autisme slaapproblemen heeft. Het slaapprobleem kan namelijk het gevolg zijn van gezondheidsproblemen en de slaapproblemen kunnen voor de ontwikkeling van je kind nadelige gevolgen hebben. Ga dus langs bij de huisarts om erover te praten.

In afwachting kan je de volgende tips uitproberen:

  • Zorg voor een goede slaapomgeving: verduister met een donker of verduisterend gordijn, zorg voor een temperatuur tussen 16 en 18 graden, ventileer voldoende, vermijd afleidingen en elektronische apparaten dicht bij het bed. 
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne: kies voor een consequente bedtijdroutine met vaste bed- en wektijd. Vermijd dutjes 4 uur voor het slapengaan. Een goede slaaphygiëne hangt nauw samen met een goed dagritme en daginvulling: voldoende lichaamsbeweging, goede dosering van prikkels en rustmomenten en voldoende eten en drinken. 
  • Zorg voor rustige activiteiten voor het slapengaan. Pas eventueel ontspanningstechnieken toe zoals een bad nemen, massage of eenvoudige yoga-oefeningen om je kind te helpen om te ontspannen voordat het naar bed gaat. 

Zorg voor een comfortabele matras. Bekijk of je kind een dekbed of liever een deken heeft. Sommige kinderen met autisme houden van gewicht op het lichaam. Een verzwaard deken kan dan een optie zijn. Anderen hebben graag dat alles los of juist heel strak zit. Een slaaptunnel (een soort hoes waar de matras in schuift) kan ervoor zorgen dat het kind zich veiliger en geborgen voelt waardoor het beter slaapt.