Wie kan helpen bij het geven van informatie aan broer of zus?

Gespecialiseerde documentatiecentra

In docudiensten gespecialiseerd in het thema handicap vind je boeken en brochures over onder meer autisme en over de beleving van de broers en zussen van een kind met een handicap. Men kan je helpen bij je zoektocht en je bijvoorbeeld advies geven welke boeken of andere media voor een bepaalde leeftijd geschikt zijn. Raadpleeg het hulpmiddel: Documentatiecentra

Thuisbegeleidingsdienst voor autisme: Broers- en zussen werking (Brussenwerking)

Een thuisbegeleidingsdienst organiseert activiteiten waar broers en zussen van kinderen met autisme elkaar op speelse wijze ontmoeten. Ze kunnen er ook terecht voor een cursus om zo bij te leren over het autisme van broer of zus. Ook leren ze strategieën hoe ze met broer of zus kunnen omgaan. Het geeft hen ook de gelegenheid om andere brussen te leren kennen en om samen gevoelens en ervaringen te delen.

De broers- en zussenwerking richt zich tot broers en zussen van kinderen met autisme uit gezinnen die zich voor thuisbegeleiding hebben aangemeld, die thuisbegeleiding krijgen of bij wie thuisbegeleiding is afgerond.

Het aanbod en de toelatingsvoorwaarden kunnen bij de verschillende thuisbegeleidingsdiensten verschillend zijn.

Ouder- en familievereniging

Via een Vlaamse Vereniging Autisme kan je andere ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Psycholoog of auticoach

Een psycholoog of auticoach kan uitleggen wat autisme is. Ook de vragen en zorgen van broer of zus kunnen besproken worden. Soms vind een kind het moeilijk om te praten met ouders over bezorgdheden en frustraties uit angst om hen teleur te stellen of om kritiek te vermijden.

Ga bij voorkeur naar een psycholoog/auticoach die je kind met autisme begeleidt en zo voeling heeft met het gezin en de brus.

Huisarts, kinesist, logopedist, leerkracht, familielid, …

Laat het vertellen door een beroepskracht of een familielid of doe dit samen. Zoek iemand waarbij je jezelf goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Kies iemand waarvan je het gevoel hebt dat het zal klikken met jouw kind. Voorwaarde is wel dat de persoon het gezin voldoende kent.

Een beroepskracht zoals een huisarts heeft soms het voordeel dat een kind zijn/haar woorden niet in twijfel trekt.

Meer lezen: Hoe vertel ik dat broer/zus autisme heeft?