Waar kan ik terecht voor (gratis) juridisch advies

Commissie voor Juridische bijstand: juridische eerstelijnsbijstand

De juridische eerstelijnsbijstand wordt in elk gerechtelijk arrondissement georganiseerd door de Commissies voor Juridische Bijstand (CJB). Het advies wordt door advocaten verleend en is volledig gratis. Het CJB organiseert zitdagen op verschillende plaatsen: Justitiehuis, rechtbanken en OCMW’s. Met deze link vind je alle contactgegevens en openingsuren.

Justitiehuis: eerstelijnswerking

In het kader van de eerstelijnswerking kan je in het justitiehuis terecht bij een justitieassistent of een advocaat. Je krijgt er informatie, een eerste juridisch advies of men verwijst je door naar een gespecialiseerde instantie of organisatie. Contactgegevens Justitiehuizen: klik hier.

OCMW: eerstelijnswerking

Iedereen is voor juridisch advies en informatie welkom bij het OCMW. Als je een vraag wilt voorleggen aan een OCMW-jurist ga dan eerst langs bij het welzijnsbureau of lokale antenne in jouw buurt. Een maatschappelijk werker zal jouw vraag bekijken en een afspraak met een jurist regelen.

Notaris

Een notaris verstrekt je kosteloos advies. Wat de dossier-, opzoekings-, registratie- en aktekosten betreft, gelden daarentegen bij wet bepaalde tarieven. De notariële erelonen, alsook de meeste kosten verbonden aan contracten en uitgevoerde diensten, zijn onderworpen aan 21% btw. Meer informatie: www.notaris.be

Advocaat

Sommige advocaten geven een eerste advies. Het gaat om een eerste raadpleging tegen een vast bedrag van 25 euro. De raadpleging duurt ongeveer een half uur waarbij je concrete informatie en juridisch advies over jouw zaak en de procedures krijgt. Zoek je een advocaat? Via de website van de Orde van Vlaamse Balie kan je a.d.h.v. verschillende criteria een advocaat zoeken.

Wetswinkel

In een Wetswinkel krijg je informatie, praktisch advies en indien nodig verwijzen ze je door. Voor een consult met een ervaren beroepsjurist betaal je 15 euro. Vind hier een wetswinkel in jouw buurt.

Gebruikersverenigingen

Als je lid bent van een gebruikersvereniging kan je er terecht voor informatie en advies. Volgende gebruikersverenigingen geven sociaal-juridische bijstand: