Wat kan ik doen bij een vermoeden van autisme bij een volwassen persoon? Is de diagnostische procedure bij volwassen personen anders dan bij kinderen?

Heb je een vermoeden van autisme bij je partner, vader, moeder of iemand uit de omgeving dan is het essentieel dat de volwassen persoon zelf behoefte heeft om dit proces op te starten.

Diagnostiek naar autisme is op zich complex, maar is dat nog meer op volwassen leeftijd. Dezelfde aanbevelingen voor diagnostiek bij kinderen gelden dan ook voor diagnostiek bij volwassenen. Een uitgebreid interview van de volwassen persoon zal tot de standaardprocedure behoren, maar andere bronnen van informatie zijn eveneens nodig. Bij voorkeur worden de ouders of oudere broers of zussen betrokken. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen andere familieleden bevraagd worden. Gezien het soms zeer moeilijk is voor ouders, zeker als er meerdere kinderen zijn, om concrete informatie over de jonge kindertijd te herinneren, kunnen bronnen zoals foto’s, homevideo’s, dagboeken en zelfs schoolrapporten en agenda’s nuttig zijn. Observatie in een natuurlijke omgeving blijft aanbevolen, maar is niet altijd haalbaar. Een interview met de partner, ouders, vrienden of collega’s kunnen zicht geven op het dagelijks functioneren van de persoon.