- Gesprekken lukken goed als ik in een rustige ruimte ben. Ik kan dit aan omdat ik me dan volledig kan concentreren op het gesprek. Je kan me helpen door belangrijke gesprekken in te plannen en te zorgen voor een stille omgeving.
- Ik kan goed deelnemen aan groepsgesprekken wanneer niet iedereen door elkaar praat. Geef duidelijk aan wanneer er van me verwacht wordt dat ik iets zeg. Op die manier kan ik mijn inbreng in het gesprek hebben.
- In een vertrouwde omgeving moet ik de omgeving niet eerst ‘scannen’. Zo kan ik me meteen concentreren op het gesprek.
- Als we met een groep of met familie afspreken, zorg ik ervoor dat ik als eerste (of toch heel vroeg) ben, zo komen de anderen geleidelijk binnen en komen ze naar mij om goeiedag te zeggen. Zo behoud ik ook makkelijker het overzicht.
Communicatie en sociale relaties
Volwassenen met autisme geven je een inkijk in hun belevingen, de moeilijkheden die ze ervaren, hoe ze er zelf mee omgaan en hoe anderen hen kunnen ondersteunen.
Communicatie en sociale regels
Gesprekken die goed lukken
Gesprekken die moeilijk zijn
-
- Met deze communicatie heb ik het meestal moeilijk: hulp vragen
Wat ik doe: ik blijf zelf proberen, ik voel me heel ongemakkelijk wanneer ik iemand moet aanspreken of vragen om meer uitleg
Dit kan me helpen: Vraag me af en toe of alles nog lukt. Antwoorden op een vraag is voor mij veel makkelijker dan zelf een moment kiezen om een vraag te stellen. - ‘Koffiepauze-gesprekken’ met collega’s vind ik moeilijk. Ik zorg dat ik altijd enkele onderwerpen bedenk waarover ik kan beginnen.
- Ik word snel afgeleid door handgebaren. Je kan me helpen door felle bewegingen te vermijden.
- In een groepsgesprek heb ik niet even snel door dat een opdracht ook voor mij geldt, spreek me persoonlijk aan.
- Ik vat dingen soms letterlijk op. Gebruik geen figuurlijke taal of leg uit wat je bedoelt.
- Het is moeilijk inschatten wanneer ik iemand een hand of een zoen moet geven. Als je op bezoek gaat bij iemand is het de gewoonte een zoen te geven maar wat als ik zowel ‘s morgens als in de namiddag dezelfde mensen zie? Geef je dan twee keer een zoen?
- Met deze communicatie heb ik het meestal moeilijk: hulp vragen
Mijn netwerk
-
- Ik heb enkele goede vrienden waarvan ik weet wat we aan mekaar hebben. Dat zijn waardevolle contacten. Toch zou ik graag wat meer contact hebben met mensen doorheen de week. Ik woon alleen en de avonden kunnen soms lang duren. Ik los dit op door een vast belschema. Op sommige dagen bel ik mijn ouders, andere dagen bel ik met mijn coach of met een vriend.
- Ik help graag andere mensen. Mijn begeleider heeft ervoor gezorgd dat ik voor een aantal oudere mensen in de buurt boodschappen kan doen. Ik kom nu wekelijks bij drie buren die heel blij zijn met die hulp.
- Ik zou graag wat meer hulp krijgen voor het organiseren van winkelen en koken. Ik vind het moeilijk hiervoor hulp te vragen omdat iedereen denkt dat ik alles georganiseerd krijg maar het kost me veel energie om dit alleen te doen.
- Ik zou me graag aansluiten bij een badmintonclub maar ik vind het moeilijk om er alleen heen te gaan.
- Ik ben heel actief op sociale media. Op facebook heb ik veel vrienden waarmee ik vaak chat. Andere mensen zeggen me dan dat dat geen echt sociaal contact is, maar voor mij is het dat wel. Het is zoveel makkelijker dan contacten in het ‘echte leven’.
- Ik het is voor mij veel makkelijker een gesprek aan te gaan met mensen die dezelfde passie hebben. Met mensen waarvan ik niet weet wat hun interesse is, kan ik geen gesprek beginnen.
Relaties en seksualiteit
Wat goed gaat in vriendschappen
-
- Ik maak zelf vaak afspraken met vrienden. Het is voor mij makkelijker om afspraken zelf in te plannen en voor te stellen wat we gaan doen.
- Vrienden zeggen me vaak dat ik goed kan luisteren, ze vertrouwen snel dingen aan me toe. Ik denk dat dat komt omdat ze zeker weten dat ik niets vertel aan anderen. Ik kan goed geheimen bewaren.
- Vrienden en familie weten dat ik niet zomaar elke dag kan afspreken, ik heb bepaalde dagen dat ik zeker geen afspraken met anderen maak omdat mijn planning anders vol loopt. Ik kan mijn grenzen goed aangeven.
Wat moeilijk gaat in vriendschappen
-
- Dit loopt moeilijk in vriendschappen: onevenwichtige vriendschappen herkennen
Wat ik doe: ik blijf investeren in mensen die ik ooit goed gekend heb, anderen zeggen dat ik mijn vrienden “claim”. Ik begrijp niet waarom sommige vriendschappen verwateren dus ik blijf erin investeren.
Dit kan me helpen: Door te praten met anderen, zoals mijn moeder of mijn auticoach, herken ik beter wanneer de vriendschap maar van 1 kant komt. Ik blijf het moeilijk vinden maar dan kan ik het beter plaatsen. - Ik vind het lastig wanneer iemand me zegt dat we ‘nog eens moeten afspreken’. Dat blijft dan hangen als een to do. Ik maak liever meteen een concrete afspraak; wanneer en wat we gaan doen samen.
- Wanneer ik een voorstel krijg om met vrienden wat te gaan doen, kan ik niet goed nee zeggen. Ook als het me niet goed uitkomt, of ik ben te moe, zal ik toch toezeggen. Hierdoor raakt mijn agenda soms overvol en krijg ik niet genoeg rust.
- Als er een meningsverschil is met vrienden voelt dat voor mij alsof ze boos op me zijn. Ik zal snel toegeven aan hun mening om die spanning te vermijden.
- Dit loopt moeilijk in vriendschappen: onevenwichtige vriendschappen herkennen
Wat goed gaat in intieme relaties
-
- Ik voel me goed en veilig bij iemand waar ik mezelf bij kan zijn en mijn ‘masker’ kan afzetten. Ik heb dat bij mijn vriend, hij ziet aan me wanneer ik moe ben en laat me dan ook meestal even met rust. Dat maakt dat ik me volledig op mijn gemak bij hem voel.
- Ik geef graag zelf kussen en knuffels aan mijn vriendin. Ik krijg er ook graag wanneer we ‘s avonds samen nog even in de zetel zitten. Dat past bij ons avondritueel.
- Het heeft even geduurd voor ik het gevoel van verliefdheid kon herkennen. De eerste keer wist ik niet goed wat er gebeurde, ik voelde me vooral raar en dacht dat ik ziek werd. Door te praten met een goede vriend kwam ik erachter dat ik verliefd was. Het heeft me toen goed geholpen om erover te praten, mijn vriend was al eerder verliefd geweest en kon me vertellen hoe dat fysiek voelt. Nu herken ik die signalen en kan ik ze ook benoemen.
- Intiem zijn met mijn vriendin gaat goed wanneer we er duidelijk afspraken over maken. Ik heb echt nood aan zeven uren slapen. Ik kan maar genieten van vrijen als ik mijn wekker zet zodat ik zeker weet dat mijn slaap niet in het gedrang komt.
Wat moeilijk is in intieme relaties
-
- Dit loopt moeilijk in intieme relaties en seksualiteit: onverwachte knuffels krijgen
Wat ik doe: ik schrik erg en verstijf, ik word er zelfs boos van
Dit kan me helpen: Kondig even aan wanneer je een knuffel wil geven, dan kan ik zeggen of ik het wil of niet.
- Ik word niet graag aangeraakt wanneer ik met iets bezig ben. Dat leidt me af. Ik schrik er ook zo van als ik word aangeraakt terwijl ik me op iets anders aan het concentreren ben.
- Wanneer ik mijn vriendin knuffel, zegt ze vaak dat ik dit te hard doe. Ik kan niet goed inschatten hoeveel druk ik mag zetten. Zij moet me daarop wijzen.
- Het is moeilijk om de signalen van mijn lichaam te herkennen. Ik weet niet goed wanneer ik verliefd ben, of opgewonden. Ik moet al die gevoelens enkele keren ervaren hebben vooraleer ik ze weet te herkennen.
- Dit loopt moeilijk in intieme relaties en seksualiteit: onverwachte knuffels krijgen