Mijn kind is 18 jaar (of ouder) en wil alsnog een diploma secundair onderwijs behalen. Wat zijn de mogelijkheden

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je geen diploma secundair onderwijs dan zijn er verschillende mogelijkheden om het alsnog te behalen:

  1. Voltijds secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Deze leeftijdsgrens geldt niet voor de 3de leerjaar van de 3de graad en voor 7BSO. Je kan een studierichting binnen het ASO, BSO, KSO of TSO volgen.
  2. Een opleiding in het Deeltijds Beroepssecundair onderwijs volgen als je minstens 2 jaar secundair onderwijs hebt gevolgd. Je kan deeltijds onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Je volgt 2 dagen per week lessen algemene- en beroepsgerichte vorming in een centrum voor deeltijds onderwijs (CDO). Daarnaast werk je 3 dagen per week en pas je toe wat je op school leert. Als 18-plusser betekent ‘werken’ dat je een echt arbeidscontract hebt.
  3. Een Hogere beroepsopleiding (HBO5) volgen van minimum 900 lestijden met een aanvullende algemene vorming .
  4. Een HBO-Verpleegkunde volgen. Indien je niet beschikt over een vereist studiebewijs en je bent minstens 18 jaar dan kan de opleiding volgen als je voor de toelatingsproef slaagt.
  5. Leertijd kan je volgen tot je 25ste. Je werkt 4 dagen per week in een onderneming of een zaak en je volgt 1 dag per week les in een erkende Syntra-campus. Werk hebben is een absolute voorwaarde om te kunnen starten in de Leertijd.
  6. Een opleidingstraject OKOT-VDAB volgen om een knelpuntberoep te leren met grote kans op het vinden van werk en tegelijkertijd een secundair diploma behalen. Meer lezen over de voorwaarden en overzicht van mogelijke studies: klik hier.
  7. Een opleiding in een Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) volgen om een diploma ASO, BSO of TSO te behalen. Je bent minimum 18 jaar en je volgt les overdag of ’s avonds.
  8. Je volgt geen les en leert volledig zelfstandig en je legt een examen af bij de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap.

Mis je nog basisvaardigheden om een opleiding te kunnen volgen dan kan je terecht in een Centrum voor Basiseducatie.