Hoe vind ik een internaat voor mijn kind?

In het buitengewoon onderwijs is de situatie verschillend per onderwijsnet:

  • In het vrij, provinciaal of gemeentelijk buitengewoon onderwijs kan een leerling terecht in een Multifunctioneel Centrum (MFC). MFC's vallen onder de bevoegdheid van het VAPH. Via de website van het VAPH vind je de contactgegevens van de MFC's.
  • Binnen het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap financiert het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming internaten. Op de website van het ministerie van Onderwijs vind je alle contactgegevens van de internaten.

Voor leerlingen uit het gewoon onderwijs zijn er internaten basis onderwijs en secundair onderwijs voor alle onderwijsnetten. Je vindt alle contactgegevens per provincie geordend op de website van het Ministerie van Onderwijs. Op de website van Onderwijskiezer.be kan je filteren op provincie en verblijftype (jongens, meisjes of gemengd) en dit voor internaten voor leerlingen basisonderwijs en internaten voor leerlingen secundair onderwijs.

Niet aan iedere school is een internaat verbonden en niet ieder internaat heeft hetzelfde te bieden. Vraag advies aan een CLB-medewerker verbonden aan de school van je kind. Indien je kind begeleid wordt (thuisbegeleidingsdienst, revalidatiecentrum, GON-begeleiding, …), vraag dan ook aan hen advies.

Maak een afspraak om een internaat te bezoeken. Zoek contact met ouders van kinderen die in het internaat verblijven. Je kunt ook een vraag naar informatie posten op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme of je kan met je vraag bellen naar de Autismetelefoon 078/152 252