Zijn er activiteiten die preventief werken?

Alternatief gedrag aanleren

Bepaalde activiteiten kunnen ook gebruikt worden om opgehoopte spanningen of frustraties te kanaliseren. Als de persoon met autisme op moment van verhoogde spanning of stress de gewoonte heeft om anderen te slaan, kan je hem of haar alternatief gedrag aanleren. Zo leerde Seppe bijvoorbeeld dat hij zijn zus niet mag slaan, maar wel op een kussen of op de zetel.

Meer lezen: Vaardigheden aanleren

Activiteiten evenwichtig plannen

Waak erover dat je niet teveel activiteiten die je spanning geven op één dag of week plant. Of een activiteit spanning geeft, is heel persoonlijk. Een koffie gaan drinken met een vriend(in) lijkt op het eerste zicht een ontspannende activiteit maar kan voor een persoon met autisme toch spanning geven.

Je kan de geplande activiteiten in je agenda een kleur geven zodat je een overzicht krijgt.

Groen: activiteiten die ontspannend zijn
Oranje: activiteiten die lichte spanning geven
Rood: activiteiten die hoge spanning geven

Zie erop toe dat je voldoende groene activiteiten plant en dat je de oranje en rode activiteiten doseert.

Sport

Uithoudingsporten zoals lopen, fietsen, zwemmen … zijn goed om energie kwijt te geraken maar ook om spanningen te verminderen en om eventuele zorgen te vergeten. Het doel van het sporten is niet om uit te blinken of om competitief te scoren. Uithoudingssporten hebben het voordeel dat men bijkomend een betere controle krijgt over de ademhaling.

Ademhaling- en ontspanningstechnieken

Ons ademhalingspatroon staat in directe verbinding met onze reacties op spanning en stress en kan ook onze gemoedstoestand beïnvloeden. Een goede ademhalingstechniek kan je aanleren. Je kan terecht bij een kinesist, fysiotherapeut, logopedist, gespecialiseerde psychotherapeut of psycholoog voor het aanleren van de ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Yoga en Tai Chi

Bij Yoga die we in het Westen beoefenen gaat het doorgaans om ontspanningsoefeningen die als heilzaam worden ervaren bij opgehoopte spanningen. Deze vorm van yoga heet ‘hatha yoga’ en bestaat grotendeels uit lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken. Er zijn nog andere yogavormen die meer kracht, uithoudingsvermogen en balans vragen. Andere yogavormen worden dan weer dansend uitgevoerd.

Tai Chi is een oude Chinese krijgskunst maar wordt nu beoefend om gezondheid en ontspanning te bevorderen. Weet je niet of het iets is voor jou? In de meeste scholen kan je een proefles volgen.

Vergeet niet

Als je een weekplanning opmaakt, waak erover dat er voldoende ontspanningsmomenten ingelast zijn.

Als je ademhalings- of relaxatietechnieken wilt leren, neem contact op met een beroepskracht (kinesitherapeut, psycholoog, fysiotherapeut, …). Vraag naar oefeningen die je dagelijks kan uitvoeren.

Preventieve activiteiten zoals sporten of relaxatieoefeningen beoefen je niet alleen als er een crisis dreigt maar plan je ook indien alles goed gaat.