Logopedie

Wat is het?

De taak van een logopedist bestaat in het opsporen, onderzoeken en behandelen van allerlei stoornissen op gebied van spraak, taal, stem en gehoor en in het optimaal leren gebruiken van deze basisfuncties. De logopedist houdt zich ook bezig met de werking van de mond, lippen, tong en de spieren die nodig zijn om klanken te maken of woorden te vormen. Ook problemen met slikken (eten en drinken) en ademhaling worden door logopedisten behandeld.

Logopedie vormt eveneens een hulpverlening bij communicatiebeperkingen. Communicatie is meer dan praten alleen: taal, spraak, lezen, schrijven, gebaren, liplezen, ondersteunende communicatiesystemen…

Kosten
Als de taalproblemen louter verband houden met het autisme, is er geen terugbetaling voor logopedische behandeling in een privépraktijk. Krijg je een negatief advies dan bieden de meeste ziekenfondsen binnen de aanvullende verzekering een beperktere tussenkomst aan voor logopediebehandelingen.

Voor wie?

  • Mensen die moeite hebben met communiceren.
  • Mensen die moeite hebben met de verwerking van zintuiglijke prikkels.
  • Mensen die een alternatieve vorm van communicatie nodig hebben.
  • Mensen die problemen hebben met het innemen van voeding.
  • Mensen met vloeiendheidsstoornissen (stotteren, broddelen of spreekvrees).

Hoe aanmelden?

Sommige logopedisten werken in dienstverband (bijvoorbeeld ziekenhuis, school, internaat, centrum voor ambulante revalidatie). Andere werken op zelfstandige basis en komen al dan niet aan huis.

Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL)

Belseledorp 106 B
9111 Belsele
Tel.: 03 72 21 200
E-mail: info@vvl.be
Website: www.vvl.be

Een logopedist kan je vinden via:

Vlaamse Vereniging voor Logopedisten 
www.vvl.be
www.logopedist-info.be
Je huisarts
Ziekenfonds
Telefoongids