Bij je ouders

Helpen in het huishouden is een grote hulp voor je ouders en je leert intussen vaardigheden voor later. Zo ben je goed voorbereid als je later niet meer bij hen woont en vergroot je je zelfstandigheid.

Bespreek met je ouders wat ze van jou verwachten in het huishouden en welke taken jij kan uitvoeren. Samen met je ouders maak je een lijst van taken (bv. afwassen, stofzuigen, koken, naar de winkel gaan…) die jij doet, wanneer je ze doet en hoe je ze doet.

Tip: Als huishoudelijke taken te moeilijk zijn (bv. in combinatie met je studies, werk), kan je gezinshulp inschakelen om jouw taken te doen, of bijvoorbeeld met dienstencheques werken. Meer informatie over hoe je dit kan aanvragen, vind je bijvoorbeeld op de website van Familiehulp, of je kan informeren bij je mutualiteit.

 

Iedereen heeft recht op privacy. Dit betekent dat niemand zich zomaar mag mengen met je persoonlijke levenssfeer, tenzij daar een hele goede reden voor is.

Als je het niet leuk vindt dat je ouders onverwacht in je kamer binnen komen, zeg dit dan tegen hen en maak afspraken. Om aan te geven dat je niet gestoord wil worden, hang je bijvoorbeeld een bordje aan de deur met ‘niet storen’ erop.

Zorg dat je een eigen ruimte of plek hebt waar je je even kan afzonderen en waar je kan doen wat jou tot rust brengt. 

Om zelf een overzicht te kunnen houden van wie waar is, en om hoe laat wie terug thuis komt is het handig om per gezinslid een planning te maken. Op deze planning kan je ook de uren van de maaltijden noteren of belangrijke afspraken (bv. dokter). Er bestaan gezinsplanners of familieplanners waarop ruimte voorzien is om met meerdere personen een planning in te vullen. Deze kan je kopen bij winkels met kantoormaterialen of bijvoorbeeld ook in de Hema.

Er bestaan ook digitale systemen om een gezinsplanner te delen. Via een google agenda kan je bijvoorbeeld je agenda delen met je gezinsleden.

In elk huishouden gelden andere regels. Bijvoorbeeld over uitgaan, wanneer er gegeten wordt, regels rond het huishouden, … . Wanneer je deze regels en afspraken niet duidelijk vindt, is het interessant om ze samen met je ouders te overlopen. Ze opschrijven, typen op de computer, … helpt om ze duidelijker te maken en om ze te onthouden.

Er bestaat thuisbegeleiding om zowel jou als je ouders thuis te ondersteunen. Deze begeleiding kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld budgetbeheer, vrije tijd, administratieve ondersteuning en psychosociale ondersteuning. Het gaat hier over Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of RTH. Voor meer informatie over deze ondersteuning en hoe aan te vragen, kijk bij het punt 'Met begeleiding'.

Er is bij ons thuis niet veel ruime om me af te zonderen, maar als ik het moeilijk heb helpt het mij om hoofdtelefoon op te zetten en in mijn cocon-zetel te gaan zitten.

Als kind kroop ik vaak achter de zetel om rustig te worden. Nu heb ik een prikkelarm hoekje gemaakt waar ik me terugtrek als het me te druk wordt.

Ik woon bij mijn ouders en heb de bovenste verdieping omgebouwd tot een studio met slaapkamer, woonkamer en bureau. Het is mijn eigen plek waar ik mezelf kan zijn.

In mijn studio heb ik duidelijke compartimenten gemaakt per functie: werken, ontspannen, slapen. Door een kast tussen twee compartimenten te zetten, ben ik niet afgeleid door de andere ruimte.