Planning

Als student moet je goed kunnen plannen. Je moet bijvoorbeeld taken maken, verslagen indienen, boeken lezen en examens studeren. Daarnaast heb je vaak ook nog andere activiteiten waar je rekening mee moet houden (bv. familiefeest, hobby’s). Een goede planning is dus heel belangrijk.

Er zijn verschillende soorten planningen en je keuze hangt af van wat je moet plannen, maar ook van wat jij gemakkelijk vindt. Tegenwoordig bestaan er heel wat hulpmiddelen om je te helpen plannen (bv. apps op smartphone of tablet, google calendar, online kalenders, etc.).

Academische kalender
Elke hogeschool en universiteit stelt een academische kalender op, waarop voor een heel academiejaar belangrijke data staan (bv. wettelijke feestdagen).

Semester- of jaarplanning
Omdat je over langere termijn moet plannen, is het handig om een semester- of jaarplanning op te stellen. Hierop noteer je wanneer je examens hebt en wanneer je bepaalde groepstaken, papers, verslagen of andere opdrachten moet indienen (deadlines). Je kan op deze planning ook noteren wanneer je gaat studeren voor bepaalde vakken of wanneer je zal werken aan bepaalde opdrachten. Eventueel kan je de academische kalender integreren in deze jaarplanning.

Het is handig om deadlines te noteren op deze kalender. Voor vakken waarvoor je een examen moet afleggen, noteer je best ook tussendeadlines (bv. hoofdstuk 1 samenvatten) en niet enkel de dag waarop het examen is.

Vakkenplanner
Maak eerst van elk vak een overzicht van wat je allemaal moet doen:

  • Datum van het examen + aantal hoofdstukken en aantal pagina’s per hoofdstuk
  • Opdrachten die je moet maken
  • Boeken die je moet lezen

Dan maak je een overzicht per vak wat je in elke week moet doen.

Voorbeeld van aan vakkenplanner 6 weken systeem

De vakkenplanner kan je vervolgens gebruiken om een weekplanning op te stellen.

Weekplanning
Het is handig om een weekkalender te hebben waarop je terugkerende activiteiten staan. Bepaalde vakken zullen gedurende een bepaalde periode telkens op dezelfde dag en hetzelfde uur plaatsvinden. Je noteert deze op je weekkalender, samen met de locatie waar ze doorgaan. Ook een hobby die je wekelijks op hetzelfde moment doet, kan je noteren op je weekkalender. Je kan een weekkalender ook elke week aanpassen (bv. als je rooster snel verandert). Het is dan handig om een elektronische versie te maken op je computer, die je telkens kan aanpassen. Een sjabloon voor een weekkalender vind je hier.

Voorbeeld van een weekplanner examens

 

 

 

 

 

 

Een weekkalender kan je ophangen (bv. op de deur, op de koelkast, op de muur naast je bureau) of je kan hem ook in je agenda stoppen. Het kan ook handig zijn om een kopie van je lessenrooster op te hangen zodat je familieleden of kotgenoten weten wanneer je les hebt.

Op een weekkalender kan je aanduiden wanneer je studeert voor een bepaald vak, wanneer je aan opdrachten werkt, wanneer je andere activiteiten hebt en wanneer je vrije tijd hebt.

Op een weekplanner noteer je best concrete doelen. Je noteert bijvoorbeeld beter ‘hoofdstuk 2 en 3 van biologie studeren’ in plaats van ‘studeren’.

Soms gebeurt het dat er dingen wijzigen in de planning. Een docent kondigt nogal laat een extra groepswerk aan, of een les valt weg, of je bent ziek en kan niet studeren, etc.

Zo’n verandering kan heel stresserend zijn. Probeer rustig te blijven en pas je planning aan.

Het is goed om je planning niet te vol te stoppen, maar om wat reservetijd te voorzien voor onvoorziene omstandigheden.

Ook voor als je plots tijd over hebt (bv. je bent sneller klaar met studeren dan je dacht, een les valt weg), kan je best een reservetaak of reserve-activiteit voorzien.

Soms is het moeilijk om in te schatten hoe lang een bepaalde taak zal duren. Om te vermijden dat je hierdoor deadlines mist, kan je je taken best opsplitsen in verschillende fases  en per fase een deadline opstellen. Let er wel op dat je het overzicht niet verliest.

Hoeveel je moet studeren per week is afhankelijk van je opleiding, van hoeveel vakken je hebt, van je manier van studeren, van de snelheid waarmee je studeert en van hoe ambitieus je bent.

Een studiepunt wordt gelijkgesteld met 25 tot 30 uren te investeren studietijd in totaal (volgen van lessen, studeren, opdrachten maken en examens afleggen). Een student die 60 studiepunten opneemt, is gemiddeld tussen de 40 en 45 uren per week met zijn studies bezig. In het algemeen zal je op zijn minst 2 uur moeten studeren voor ieder lesuur.

Als je teveel tijd stopt in studeren, ten koste van je ontspanning of slaap, kan dit doorwegen op je gezondheid. Het is belangrijk dat je hierover waakt, maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Studentenbegeleiders adviseren vaak de 3x8uur-regel: per dag 8 uur studietijd (les volgen, studeren, opdrachten maken en examens afleggen), 8 uur slapen en 8 uur ontspannen, eten en lichaamsverzorging.

Soms is een voltijds studieritme ritme te zwaar en kan het aangewezen zijn om een deeltijdse opleiding te volgen. Het is niet omdat je een bepaalde opleiding niet via een voltijds traject kan voltooien, dat je niet geschikt zou zijn voor die opleiding. Het is altijd mogelijk om een opleiding over meerdere jaren te spreiden en om zo een haalbaar traject aan te gaan.

Dagplanning

Op www.autiplan.nl kan je gratis een handige dagplanning opstellen

Vakkenplanner

Sjabloon om een vakkenplanner te maken

Weekplanner

Sjabloon om een weekplanning te maken

To do lijstjes (apps)

Evernote: uitgebreide app om to do lijstje bij te houden

Clear: eenvoudige to do lijst

Weet dat het mogelijk is om te kiezen voor een deeltijds traject. Je kan dit bespreken met de studentenbegeleider. Het is niet omdat je een opleiding deeltijds volgt, dat je de opleiding niet aankan of dat je het bijhorende beroep minder goed zou uitoefenen. Als ik nu opnieuw zou beginnen, zou ik nooit een voltijdse opleiding aanvangen, maar zou ik eerder kiezen voor een deeltijds traject. Studeren met ASS kost enorm veel energie en achteraf bekeken heb ik mezelf zwaar overbelast.

Ik gebruik Google Calendar. Daarin kan ik kleuren gebruiken, ik kan hem afdrukken, en ik heb hem overal bij via een app op mijn smartphone.

Een widget toont mijn lijstje met agendapunten op het starschem van mijn smartphone. Dat is heel overzichtelijk en handig.

Ik merkte na mijn eerste examenperiode dat de studiedruk te hoog lag en dat ik dit niet zou volhouden. Daarom heb ik mijn studiepunten gespreid over vier jaren (4 x 45 studiepunten) in plaats van drie (3 x 60 studiepunten). Zo had ik telkens 1 dag per week vrij en dit maakte dat ik mijn opleiding succesvol heb kunnen afronden.

Gebruik je smartphone om jezelf te herinneren aan zaken, bijvoorbeeld via je wekker, herinneringen (afhankelijk van je toestel).

Plan het uur in waarop je moet vertrekken en niet alleen het uur waarop je ergens moet zijn.