Wie kan me begeleiden in mijn zoektocht naar vrijetijdsbesteding?

Het aanbod voor vrije tijd is niet alleen zeer uitgebreid maar ook zeer gevarieerd. Je zou kunnen stellen ‘voor elk wat wils’. Toch is het niet altijd makkelijk om een zinvolle of gewoon leuke activiteit voor je kind met autisme te vinden. Als je op zoek gaat, kijk dan naar de mogelijkheden en interesses van je kind. Het doel van de activiteit is immers ontspannen en een fijne tijd beleven.

Organisatie voor Vrijetijdszorg

Ben je op zoek naar een vrijetijdsactiviteit dan kan je advies vragen aan een Organisatie voor Vrijetijdszorg. Doorgaans worden volgende stappen doorlopen (dit kan wel verschillen naargelang de organisatie of de vragen die je zelf hebt):

  • Tijdens een gesprek leren ze je kennen en wat je wensen zijn.
  • Men bekijkt wat de mogelijkheden zijn, wat jij graag wilt doen, wanneer je wilt deelnemen aan activieiten, waar, met wie, ...
  • Aan de hand van jouw wensen en mogelijkheden worden voorstellen gedaan. Je krijgt uitleg over de activiteiten en je kiest zelf wat je wilt proberen.
  • De activiteit naar jouw keuze wordt voorbereid en eventueel gaat er iemand van de organisatie voor de eerste keer met jou mee.
  • Men neemt met jou contact op om te kijken of je met jouw keuze nog tevreden bent.
Vergeet niet

Als je op zoek gaat naar een vereniging of club voor je kind met autisme is de bereidheid tot overleg en motivatie van de begeleiders doorgaans belangrijker dan ervaring op vlak van autisme.