Organisatie voor Vrijetijdszorg

Wat is het?

De organisaties voor vrijetijdszorg organiseren aangepaste vrijetijdsactiviteiten en ontmoetingen voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen:

  • daguitstappen, weekends en reizen: een dagje naar zee, een stad bezoeken, een avontuurlijke trektocht, zomerkamp, ...
  • losse activiteiten: fietstocht, gaan bowlen, naar de film, ...
  • clubwerking (een groep deelnemers die op regelmatige basis samenkomen ): kookclub, minivoetabalclub, kaartersclub, ... of een vaste ontmoetingsdag met gevarieerde activteiten
  • speelpleinwerking met extra ondersteuning en aangepaste activteiten voor kinderen met een beperking.

De activiteiten gaan door tijdens de schoolvakanties, in de weekends en op woensdagnamiddag (kan verschillen naargelang de organisatie).

Je kan er ook terecht voor vrijetijdsbemiddeling, een vorm van trajectbegeleiding in de vrijetijdsbesteding voor personen met (vermoeden van) een beperking. Weet je niet waar je naar een leuke activiteit moet zoeken? Weet je niet wat je graag zou doen? Een bemiddelaar zal naar je luisteren en samen met jou op zoek gaan. Zowel de vrijetijdsactiviteiten in het gewone circuit als deze voor mensen met een beperking kunnen aan bod komen. Doorgaans worden volgende stappen doorlopen (dit kan wel verschillen naargelang de organisatie of de vragen die je zelf hebt):

  • Tijdens een gesprek leren ze je kennen en wat je wensen zijn.
  • Men bekijkt wat de mogelijkheden zijn, wat jij graag wil doen, wanneer je wil deelnemen aan activieiten, waar, met wie, ...
  • Aan de hand van jouw wensen en mogelijkheden worden voorstellen gedaan. Je krijgt uitleg over de activiteiten en je kiest zelf wat je wil proberen.
  • De activiteit naar jouw keuze wordt voorbereid en eventueel gaat er iemand van de organisatie voor de eerste keer met jou mee.
  • Men neemt met jou contact op om te kijken of je met jouw keuze nog tevreden bent .

Kosten
De kosten variëren naargelang de activiteiten. De vrijetijdsbemiddeling is gratis.

Voor wie?

Voor kinderen, jongeren en volwassenen met (vermoeden van) een beperking die zich willen ontspannen en hun vrije tijd op een aangename manier willen doorbrengen en die daarbij ondersteuning kunnen gebruiken.

Je moet niet ingeschreven zijn bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

De persoon met (vermoeden van) een beperking woont thuis, met ambulante begeleiding of zelfstandig.

Hoe aanmelden?

Neem rechtstreeks contact op met de organisatie.

Adressen van de Vrijetijdsorganisaties erkend door het VAPH: klik hier