Wie of wat kan helpen bij het kiezen van een studierichting?

School, leerkrachten en CLB

Je kan advies vragen aan leerkrachten, een zorgcoördinator of een medewerker van het CLB.

SID-in

Elk jaar organiseren de centra voor leerlingenbegeleiding en het Agentschap voor Onderwijscommunicatie in de vijf Vlaamse provincies studie-informatiedagen (SID-in).

Laatstejaars secundair onderwijs maken er kennis met de brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs.

In vier van de vijf provincies (niet in Limburg) biedt men ook informatie over een aantal beroepssectoren. Zo kunnen ook jongeren die niet verder studeren er terecht met vragen over de inhoud van beroepen, over mogelijke tewerkstelling en verdere opleiding in bedrijven en organisaties.

Meer informatie: www.sidin.be

KompASS: Begeleidingsprogramma voor studenten met ASS

In dit boekje, uitgegeven door Code i.s.m. KULeuven en ThomasMore, doorloop je verschillende stappen om te komen tot een studiekeuze. Via verschillende oefeningen, tips en tricks krijgt de student met autisme meer zicht op zijn persoonlijkheid, interesses, minder sterke kanten en gevoeligheden. Er wordt actief gezocht naar antwoorden op 3 kernvragen die van belang zijn bij een studie- en beroepskeuze: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

KompASS is zowel geschikt voor wie op zoek is naar een studierichting in het hoger onderwijs of universiteit als voor wie liever niet onmiddellijk verder studeert, maar wel een bijkomende beroepsopleiding wil volgen.

KompASS downloaden: klik hier

Internet

Interessante websites:
De gegevens van hogescholen, universiteiten en sectorfondsen: Hogeronderwijsregister
Informatie over hoger onderwijs, volwassen onderwijs en beroepen: Onderwijskiezer
 

KABAS

In onze tool KABAS vind je een rubriek 'studeren' met informatie, tips en ervaringen door en voor jongeren met autisme.

Openlesdagen

De universiteiten en hogescholen organiseren open lessen om een beeld te vormen van hoe een les verloopt en om kennis te maken met verschillende opleidingen. Deze open lessen gaan doorgaans door in de herfst- en/of krokusvakantie. Meer inlichtingen vind je op de websites van de universteiten en hogescholen.

Wat als het niet lukt om te kiezen?

Het kan zijn dat je helemaal niet weet welke richting je wil uitgaan. Dat je helemaal vastloopt en niet weet of studeren wel iets is voor jou. Je kan aanmelden bij een dienst die rechtstreeks toegankelijke hulp aanbiedt.

Een persoonlijke coach kan helpen bij de studiekeuze. Er zijn mensen met een privépraktijk die expertise hebben in het coachen van jongeren om terug een doel in het leven te hebben.