Waar vind ik opvang voor mijn kind tijdens de schoolvakanties?

Speelpleinen

Tijdens de zomervakantie en beperkter tijdens de andere schoolvakanties vind je in bijna elke gemeente of stad een speelpleinwerking. Sommige speelpleinen hebben een inclusieve werking: zowel kinderen zonder als met handicap zijn er welkom. Een kind met een handicap krijgt ondersteuning waar nodig.

Via de handige zoekmachine op www.jeugdwerk.be vind je de nodige informatie (adressen, data, hoe inschrijven, leeftijden, soorten activiteiten, inclusieve werking, prijzen, enz.). Op de website van je gemeente of stad vind je eveneens informatie over speelpleinwerking in jouw buurt.

Buitenschoolse Opvang

Kleuters en kinderen van de lagere school kunnen voor en na de schooluren en tijdens vakantiedagen opgevangen worden. Sommige opvangvoorzieningen hebben ervaring met kinderen die extra zorg of ondersteuning nodig hebben. Voor opvang in je buurt vraag informatie bij je school of bij de gemeente. 

Scholen, onthaalouders en kinderdagverblijven

Wordt je kind opgevangen tijdens het schooljaar bij een onthaalouder of kinderdagverblijf? Vraag of ze ook tijdens de vakantie je kind kunnen opvangen. Scholen organiseren soms ook opvang tijdens de vakanties. Dit doen ze enkel voor kinderen die er school lopen.

Multifuncioneel centrum - MFC

Sommige MFC's bieden een vakantiewerking aan: allerhande activiteiten, uitstappen en vakantiekampen. Dit kan enkel overdag (dagopvang) en ook onder de vorm van verblijf ('s avond, 's nachts en ontbijt) of beide samen.

Vrijetijdsactiviteiten

Tijdens de schoolvakanties is er een divers aanbod aan vrijetijdsactiviteiten: sport- en themakampen, vakanties voor personen met een handicap, …
Lees meer: Vrijetijdsbesteding