Ik neem verschillende medicijnen tegelijk. Brengt dit risico’s met zich mee? Waar vind ik informatie?

Geneesmiddelen of bepaalde stoffen in de geneesmiddelen kunnen op elkaar reageren. Er zijn verschillende gevolgen mogelijk:

  • Stoffen kunnen elkaars werking versterken.
  • Stoffen kunnen elkaars werking verzwakken.
  • De combinatie kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en zelfs gevaarlijk zijn.

In de bijsluiter vind je informatie over de wisselwerking tussen het geneesmiddel en andere geneesmiddelen en/of producten (voedsel, alcohol, …). Lees meer: Ik vind de bijsluiter van een medicijn niet. Wat kan ik doen?

Vraag raad aan de apotheker als je vragen hebt over de inhoud van de bijsluiter(s) of de wisselwerking van verschillende medicijnen.

Ga er niet zomaar vanuit dat je arts altijd op de hoogte is van welke geneesmiddelen je neemt. Raadpleeg de arts en geef een overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.

Een apotheker kan het Farmaceutisch Dossier gebruiken om na te kijken of een geneesmiddel voor jou geschikt is en om mogelijke problemen zoals bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen te voorkomen. Je hebt het recht om bij de apotheker jouw Farmaceutisch Dossier in te kijken. Je mag een afschrift op papier vragen. Neem dit mee als je de arts raadpleegt.

Neem je voor een lange periode (of altijd) medicijnen dan kan je gebruik maken van het hulpmiddel ‘Mijn medicijnen’ om een overzicht te maken. Raadpleeg je een arts, een specialist of word je (onverwacht) in een ziekenhuis opgenomen dan kan je dit hulpmiddel voorleggen ter informatie van het medisch team.

Vergeet niet

Wisselwerking tussen een geneesmiddel in combinatie met alcohol, melk, pompelmoessap, drugs en andere stoffen kan eveneens voorkomen. Dit staat in de bijsluiter vermeld.