Kalmeringmiddelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicatie, … mag je deze onbezorgd op reis meenemen?

Voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt, heb je een officiële verklaring nodig als je op reis gaat. Het type verklaring hangt af waarheen je reist. Enkele voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen: sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta en medicatie voor ADHD zoals Rilatine en Concerta.

  • Als je naar een Schengenland* reist dan is een attest van de arts verplicht. In dit attest staat de naam van de patiënt, de voorgeschreven dosis en de duur van de inname.
  • Als je reist buiten de Schengenzone dan is het aangeraden om contact met de ambassade van het land op te nemen en vraag naar wat je mag meenemen, hoeveel en welke documenten nodig zijn. Vraag dit 6 weken voor je vertrek aan.

*Dit zijn de Schengenlanden (2021): België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Meer lezen: Huis- of reisapotheek, één van de tips van de campagne ‘Een geneesmiddel is geen snoepje’

Vergeet niet

In bepaalde landen is de drugwetgeving zeer streng. Bepaalde geneesmiddelen die in België te verkrijgen zijn, kan in een ander land een verboden substantie zijn. Twijfel je, vraag dan inlichtingen bij de ambassade van het land van je bestemming of kijk in het ‘Reisadvies per land’ (tabblad Lokale wetgeving) op de website van FOD Buitenlandse zaken.