Wie of wat kan me helpen bij het solliciteren?

VDAB

Bij de VDAB kan je terecht voor sollicitatiebegeleiding:

GTB

Heb je een erkenning arbeidsbeperking? Ga naar de werkwinkel bij jou in de buurt en vraag om je naar een GTB door te verwijzen. Je kunt er terecht voor een sollicitatiebegeleiding op maat.

Nog meer tips op de website van VDAB

Internet

Je vindt op het internet heel veel interessante tips als hulp bij het solliciteren. Een greep uit het aanbod:

Op de website WerkWeb-Autisme vind je nuttige informatie als je op zoek bent naar werk. Let wel, sommige informatie op deze website is enkel van toepassing in Nederland. Op deze website kan je gratis het WERKboek downloaden, een praktisch handboek voor wie op zoek is naar werk. In het handboek lees je ervaringverhalen van mensen met autisme, praktische tips en vind je informatiebladen en activiteiten (opdrachten) waar werkzoekenden met autisme zelf mee aan de slag kunnen gaan. 

Speciaal voor mensen met autisme die op zoek zijn naar werk is er de brochure ‘Jij zoekt werk en je hebt autisme. Zo pak je dat aan’ Dit is een uitgave van het Nederlandse kenniscentrum CrossOver. Opgelet, enkele aspecten in deze brochure zijn alleen in Nederland van toepassing. 

Vergeet niet

Bereid je zo goed mogelijk voor op een sollicitatiegesprek:

  • Verzamel informatie over het bedrijf of de organisatie en over de functie waarvoor je solliciteert.
  • Herlees je sollicitatiebrief en laat hem door iemand anders lezen.
  • Bereid je voor op mogelijke vragen: jezelf voorstellen, je goede en slechte eigenschappen, waarom je voor de baan geschikt bent, je hobby’s, …

Het is niet altijd aangewezen om op zoek te gaan naar een voltijdse baan. Mensen met autisme moeten soms extra inspanningen leveren om de taken tot een goed einde te brengen.