Waar kan ik terecht voor budgetbegeleiding? Wat kan ik doen als ik schulden heb?

Online budgetplanner

Met de online budgetplanner maak je een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je vult online in wat je inkomen is of welke uitkering je ontvangt. Vervolgens vul je in hoeveel je uitgeeft aan je huis, je auto, vaste kosten en aan eten en drinken. Je kunt eveneens ingeven hoeveel je maandelijks wilt sparen om onverwachte gebeurtenissen in je leven op te vangen. Als je alles hebt ingevoerd krijg je als resultaat hoeveel geld je eind van de maand overhoud of hoeveel je tekort komt.

Budgetbegeleiding

Heb je het moeilijk om je budget te beheren dan kan je hiervoor begeleid worden. Je krijgt advies en nuttige tips van een maatschappelijk werker van het OCMW of van een CAW in je buurt. Je blijft dus zelf je inkomsten ontvangen en je voert zelf alle betalingen uit. De begeleider zal samen met jou een budgetplan opstellen, een inventaris van eventuele schulden opmaken, advies geven en persoonlijke ondersteuning bieden.

Budgetbeheer

Heb je problemen met het uitvoeren van betalingen, het opvolgen van je administratie, op tijd betalen van rekeningen of het betalen van schulden? Budgetbeheer kan dan uitkomst bieden. Let wel, met budgetbeheer verlies je een deel van je vrijheid over je inkomsten. De maatschappelijk werker zal immers je inkomsten ontvangen. De maatschappelijk werker leert je wel hoe je jouw inkomsten en uitgaven kan beheren.

Schuldbemiddeling

Een schuldbemiddelaar probeert een regeling te treffen met je schuldeisers over de afbetaling van je schulden. De schuldbemiddelaar zal samen met jou een afbetalingsplan opstellen. Een schuldeiser moet dan ook akkoord gaan met het afbetalingsplan.

Collectieve schuldregeling

Heb je structurele schulden die je onmogelijk binnen een redelijke termijn kan afbetalen dan kan je een collectieve schuldregeling aanvragen. Je kunt gratis beroep doen op een pro-Deoadvocaat of je kan langsgaan bij het OCMW of CAW in jouw gemeente. Als de aanvraag goedgekeurd wordt dan zal de rechter een schuldbemiddelaar aanstellen: een advocaat, OCMW, gerechtsdeurwaarder of notaris. Een collectieve schuldenregeling is niet gratis en je beschikt niet langer over je eigen inkomsten. Je ontvangt enkel nog leefgeld voor je dagelijkse behoeften (eten, huur, vaste kosten, …). Schuldeisers kunnen bij ingang van de schuldregeling geen minnelijke of gerechtelijke invordering meer doen en interesten op schulden mogen niet meer aangerekend worden.

Als je meer wilt weten over budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling of collectieve schuldregeling neem dan contact op met een OCMW of een CAW in je buurt of lees meer op www.eerstehulpbijschulden.be