Vrijetijdskeuze

Welke vrijetijdsbesteding iemand leuk vindt, is erg persoonlijk. Sommige mensen krijgen energie door te sporten, anderen door rustig een boek te lezen, nog anderen door uit te gaan, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Hoe jij je vrije tijd het liefste doorbrengt, hangt af van je interesses, het type activiteit dat je graag doet en in welke omstandigheden je de activiteit wil doen. Het kan afhankelijk zijn van hoeveel energie je op een bepaald moment hebt, welke activiteit je dan liefst doet. Bijvoorbeeld na een drukke dag op school of werk kan een rustige activiteit die je alleen kan doen je tot rust brengen. Op momenten dat je meer energie en tijd hebt, doe je misschien liever iets samen met anderen.

De eerste stap om na te gaan welke vrijetijdsbesteding jou het meeste ontspant en energie geeft, is zicht krijgen op je interesses.

Als je niet goed weet wat je interesses zijn, of als je nieuwe interesses wil ontdekken, kan je:

  • dit bespreken met mensen met wie je regelmatig tijd doorbrengt
  • internet (google). Met een algemene zoekterm als “hobby” of “vrijetijd” kom je al een eind. Of als je al wel een richting weet, bijvoorbeeld “sport”, “creatief”, ...

Afhankelijk van jouw interesses vind je gemakkelijk iemand met dezelfde interesses. Je vindt voor elke sport wel een club. Maar ook voor andere hobby’s bestaan er verenigingen. Een goede manier om te starten is:

  • Via Google of een andere zoekmachine vind je al heel wat door je interesse in te tikken, eventueel samen met  de gemeente of stad waar je woont.
  • Pinterest is een gratis website waar je foto's kan delen over jouw interesses.
  • Op Facebook kan je ook via de zoekfunctie groepen vinden met dezelfde interesses
  • Via de gemeente of stad waar je woont
    • Verenigingengids: dikwijls heeft de gemeente een overzicht van alle mogelijke verenigingen die er gevestigd zijn
    • Folders in brievenbus
    • Sportdienst stad/gemeente
    • Gewoon op de website van de gemeente gaan kijken 
Activiteitenschema

Om zicht te krijgen op wat je graag doet, vul je dit schema in.

Het voordeel van dit lijstje met criteria is dat je eenvoudig kan checken of een activiteit voor jou geschikt is. Het nadeel is dat je antwoorden op de vragen waarschijnlijk niet altijd dezelfde zijn. Ze hangen af van bepaalde omstandigheden. Misschien doe je wel graag buitenactiviteiten, maar ga je liever niet naar buiten als het regent? Of onderneem je wel graag dingen met anderen, maar niet met meer dan drie mensen?

Boek: Werk maken van vrije tijd. Autisme en vrije tijd (Steven Degrieck, 2004)

Mensen met autisme pikken niet altijd even spontaan nieuwe vaardigheden en interesses op. Dikwijls zal de eerste stap naar een (nieuwe) vrijetijdsbezigheid gezet moeten worden aan de aanleertafel. Belangrijk is het kunnen kiezen, het zelf bepalen wat je gaat doen met je vrije tijd. Met een aantal aanpassingen kan je die moeilijkheid aanpakken. Dat geldt ook voor de sociale aspecten van vrije tijd. Ook sport en motorische activiteiten kunnen aangepast worden aan autisme. Het komt eropaan de theoretische kennis over autisme te vertalen in bruikbare, concrete en praktische adviezen en dat is wat Steven Degrieck in dit boek doet. Hij richt zich daarbij niet tot één specifiek deelpubliek. Ieder kan er wel dingen in vinden die bruikbaar zijn in zijn of haar situatie.

Hobby interessetest

In de uitslag van deze test wordt aangegeven wat voor soort activiteiten het beste aansluiten bij jouw persoonlijkheid.
Met andere woorden: van welk type activiteiten geniet je het meest?