Begeleiding

Heel wat mensen doen beroep op een hulpverlener of begeleider om ondersteuning te bieden op vlak van bijvoorbeeld huishouden, administratie, persoonlijke problemen, studeren.

Met je begeleider heb je een bepaalde relatie. Je leert deze persoon kennen en deze persoon leert jou kennen.

Elke begeleider is anders. Dit hangt af van de rol van de begeleider (psycholoog, thuisbegeleider, begeleider beschermd wonen, studentenbegeleider, …), maar ook van de persoon zelf.

De begeleider legt in het begin uit wat de bedoeling is en wat je kan verwachten. Als dit niet duidelijk is, vraag dan meer uitleg.

Het is moeilijk in te schatten welke informatie je moet of kan delen met een begeleider. Na een tijdje weet je beter welke vragen je wel en niet kan stellen.

Op een dag komt er een einde aan de begeleiding. Of het gebeurt dat de begeleider door bepaalde omstandigheden de begeleiding moet stopzetten en dat een andere begeleider zijn taak overneemt. Dit kan je vervelend vinden om verschillende redenen:

  • Je hebt een band opgebouwd met de begeleider en die stopt nu abrupt.
  • Je hebt de ene begeleider dingen toevertrouwd waardoor jullie goed konden samenwerken, en je bent nog niet klaar om deze dingen ook toe te vertrouwen aan een nieuwe begeleider.
  • Het zal een tijdje duren voor je de nieuwe begeleider kent, en omgekeerd.
  • Je hebt een hekel aan veranderingen.
  • Je hebt sterk geïnvesteerd vooraleer je begeleider je emotionele taal begreep.
  • De begeleider lijkt er zich niet bewust van te zijn dat hij je leven drastisch in de war gooit en dat komt respectloos op je over.
  • Je hebt het gevoel dat je houvast wegvalt en dat je niet klaar bent om zonder begeleiding verder te gaan.

Ik vind het moeilijk om in te schatten wat ik wel en niet kan vragen aan mijn begeleider. Daarom vraag ik aan mijn begeleider om het me te zeggen als ik een vraag stel die niet gepast is.

Ik ben volledig open tegen mijn begeleider. Hij luistert, geeft tips, en ik kan rekenen op zijn discretie.

Het helpt om een begeleidersrelatie heel functioneel te bekijken en om telkens goede afspraken te maken over hoe je samenwerkt en rond welk project.

Ga er niet vanuit dat je begeleider jou begrijpt. Check af en toe of en hoe je boodschap begrepen werd.

Vraag aan je begeleider welke ervaring hij of zij heeft. Dan kan je beter inschatten wat je van hem of haar kan verwachten.