- Een vliegtuigticket kan je boeken via een reisbureau, bij een vliegmaatschappij of via een website.
- Soms is het goedkoper om te reizen via een luchthaven die niet de dichtstbijzijnde luchthaven is. Houd er in dat geval rekening mee dat je verder moet reizen via een ander vervoersmiddel (bv. auto of openbaar vervoer) en dat dit ook meer kan kosten.
- Soms is het ook goedkoper om geen rechtstreekse vlucht te boeken, maar een vlucht met één of meerdere tussenlandingen. Houd er rekening mee dat je tijdens tussenlandingen in de luchthaven moet blijven, en dat er dus liefst niet te veel tijd zit tussen de twee aansluitende vluchten (bv. niet meer dan een halve dag). Let er echter wel op dat je voldoende tijd hebt om van de ene vlucht over te stappen op je aansluitende vlucht. Vaak is een uur voldoende, maar in grote luchthavens met meerdere terminals (bv. in grote steden zoals New York) is een uur te weinig aangezien je soms een grote afstand moet afleggen tussen twee terminals.
- Praktische informatie over de vlucht en je vertrek, krijg je vaak na je bestelling van tickets via mail of brief. Je kan deze ook terugvinden op de website van het vliegveld waar je vertrekt.
- Tijdens sommige vluchten wordt een maaltijd aangeboden. Als je een allergie hebt of bv. diabetes, kan je dit op voorhand doorgeven aan je vluchtmaatschappij of reisagentschap.
- Heb je extra assistentie nodig in de luchthaven en tijdens de vlucht vanwege een aandoening of beperking, meld dit dan op voorhand aan je vluchtmaatschappij en vraag wat zij voor jou kunnen doen. Zit je bijvoorbeeld in een rolstoel, heb je epilepsie, … dan moeten zij dit op voorhand weten.
Bedenk vooraf hoe je naar de luchthaven kan gaan
- met openbaar vervoer
- eigen wagen gebruiken en parkeren
- taxi nemen
- iemand vragen je af te zetten
Als je met je eigen wagen rijdt, check vooraf
- welke parkings er zijn
- hoeveel deze kosten
- welke parking je best gebruikt voor de duur van jouw afwezigheid (bv. enkele dagen of enkele weken?)
Regel ook vervoer van de luchthaven van aankomst naar je bestemming.
Enkele belangrijke regels:
- voor de meeste vluchten kan je maximaal 20 kg bagage meenemen,
- meestal mag je slechts één stuk handbagage meenemen,
- in je handbagage mag niet meer dan 100 ml vloeistof zitten,
- je moet twee uur vóór het vertrekuur in de luchthaven zijn om tijdig in te checken en door de controle te gaan.
Voor intercontinentale vluchten (vluchten naar een ander continent) gelden extra regels:
- je hebt een internationaal paspoort nodig,
- je moet vroeger op de luchthaven zijn (drie uur vóór vertrek),
- je kan soms minder bagage meenemen, …
Deze en andere info vind je op de website van de luchthaven.
Je kan assistentie (DPNA) aanvragen bij je luchtvaartmaatschappij om je vliegreis vlot te laten verlopen. Wat deze assistentie inhoudt en hoe je ze kan aanvragen, lees je hier.
Een getuigenis van een vrouw met autisme die reisde met DPNA-assistentie lees je hier.
- Ga naar de vertrekhal
- Kijk op de borden met vertrekkende vluchten en zoek jouw vlucht (a.d.h.v. het vluchtnummer)
- Kijk op het bord naar welke check-in je moet (het nummer komt overeen met het balienummer waar je je moet aanmelden)
- Ga naar de juiste check-in en geef je paspoort en (eventueel) vliegticket af. Als je geen vliegticket hebt (soms krijg je dit niet op voorhand), zorg dan dat je een bevestiging van je bestelling bij hebt (bv. een e-mail van de vliegmaatschappij).
- Je geeft je bagage af. Deze wordt al naar het vliegtuig gebracht. Je krijgt een instapkaart. Houd deze goed bij. Als je bagage niet op de bestemming zou aankomen, kan men deze zoeken aan de hand van de instapkaart.
- Je gaat naar de juiste terminal (dit staat op je instapkaart). Aan de ingang kan een paspoortcontrole gebeuren. Soms moet je de barcode van de instapkaart scannen.
- Vervolgens passeer je de veiligheidscontrole. Hier kijkt men na of je niets bij hebt dat verboden is, bijvoorbeeld een wapen. Kijk op de website van de luchthaven om te weten wat je wel en niet mag meenemen.
- Aan de veiligheidscontrole zet je je handbagage op de lopende band en volg je de instructies van het veiligheidspersoneel.
- Zij zullen je vragen om elektronica en metalen voorwerpen (bv. een riem) apart in een doos op de lopende band te leggen.
- Op een teken van het veiligheidspersoneel of wanneer het lichtje bovenaan op groen staat, mag je onder de metaaldetector doorlopen.
- Als deze piept, zal iemand van het veiligheidspersoneel je fouilleren, tenzij hij of zij teken doet dat je verder mag lopen. Neem je spullen van de lopende band.
- Kijk in de terminal nogmaals naar je vlucht op de borden met vertrekvluchten. Hier kan je zien op welk tijdstip je aan welke gate moet staan. Je kan intussen nog even winkelen of iets eten, maar zorg dat je zeker op tijd bent aan de gate.
- De regels kunnen in andere landen anders zijn. Soms moet je ook door een douane gaan. Dit is vaak zo bij reizen tussen verschillende continenten. Bij een douane zijn de controles strenger.
- Op je vliegticket heb je een nummer staan dat de rij aanduidt waar je zitplaats is en een letter die je stoel in die rij aanduidt. Die nummers en letters vind je meestal boven de rijen met stoelen (onderaan de ruimte voor handbagage).
- Je handbagage leg je in de ruimte bovenaan die daarvoor voorzien is. Als je een boek of dergelijke nodig hebt om je bezig te houden tijdens de reis, kan je deze er al uitnemen voor je je handbagage weglegt.
- Zo moet je tijdens de vlucht niet al te vaak de anderen die naast je zitten storen. Als je aan het gangpad zit, kan je natuurlijk wel snel en makkelijk aan je handbagage.
- Wanneer iedereen zit, worden de veiligheidsinstructies uitgelegd en voorgedaan. Let dan goed op. Doe je gordel vast zoals de stewards of stewardessen het voordoen.
- Tijdens het opstijgen moet je blijven zitten. Meestal is er boven jouw stoel een lichtje dat aanduidt of je je gordel moet aanhouden of mag los doen. Voor je veiligheid kan je de gordel best de hele vlucht aanhouden.
- Omdat je snel naar een grote hoogte stijgt, heb je soms last van druk op je oren. Geeuwen of kauwgum kauwen kan dan helpen.
- Afhankelijk van hoe lang je vlucht duurt, komt men langs met eten en drinken. Wil je iets extra dat niet gratis aangeboden wordt, moet je hier voor betalen.
- Je kan tijdens de vlucht naar het toilet gaan. Die is meestal vooraan en achteraan te vinden in het vliegtuig. In grote vliegtuigen heb je in het midden van het vliegtuig ook een wc. Naar het toilet gaan kan niet tijdens het stijgen of landen. Kijk of het symbool van de gordel nog brandt of niet. Als het symbool uit is, mag je je gordel losdoen en rechtstaan om naar het toilet te gaan.
- Sommige mensen staan ook graag even recht om hun benen te strekken tijdens een lange vlucht.
- Luister je muziek of kijk je een film (sommige vliegtuigen hebben kleine tv’s per passagier waarop je zelf kan selecteren welke muziek je wil luisteren, welke film je wil zien, …) zet het volume dan niet te luid zodat je anderen niet stoort.
- Voel je je niet goed of is er iets niet duidelijk, vraag dan hulp aan een steward of stewardess.
- Bij aankomst moet je je bagage afhalen (tenzij je enkel handbagage bij hebt).
- Wandel je vanuit het vliegtuig richting de uitgang kom je schermen tegen waarop je kan zien op welke loopband de bagage van jouw vliegtuig tevoorschijn zal komen.
- Ga dan bij die band staan en wacht tot je je bagage ziet. Neem deze er dan af en ga verder richting uitgang.
- Ligt je bagage er niet tussen? Spreek een medewerker aan die je dan verder op weg kan helpen.
- Als je een reisverzekering hebt kan je ook naar hen bellen of naar je vliegtuig maatschappij of reismaatschappij.
- In sommige landen moet je eerst voor een controle langs de douane passeren.
- Ben je op reis met een reisgezelschap en moet je nog een bus nemen naar je bestemming, dan staat er vaak een reisleider te wachten met een een bordje van het reisagentschap.
- Meld je daar aan, hij of zij wijst je de juiste bus.
- Het is ook mogelijk zelf een bus, taxi, trein, … te nemen als jouw bestemming verder van de luchthaven ligt.
- Dit is soms wel moeilijker als je de taal niet begrijpt of het systeem van het openbaar vervoer er niet kent.
Luchthaven Brussel
Hier vind je alle info over de luchthaven van Brussel.
Luchthaven Antwerpen
Hier vind je alle info over de luchthaven van Antwerpen.
Luchthaven Charleroi
Hier vind je alle info over de luchthaven van Charleroi (Brussel zuid).
Luchthaven Oostende
Hier vind je alle info over de luchthaven van Oostende (Brugge)