Volgens de wet moet je fiets aan een aantal veiligheidscriteria voldoen (bv. remmen, lichten), anders kan je een boete krijgen.
Als je een fiets gaat kopen, stel je jezelf best een aantal vragen om te weten te komen wat voor fiets je wil:
- Wil je een plooifiets, gewone stadsfiets, sportfiets of elektrische fiets?
- Waarvoor zou je de fiets gebruiken? Voor recreatieve fietstochtjes, voor de sport (bv. wielrennen of mountainbiken) of voor dagdagelijkse verplaatsingen?
- Welk budget kan je aan de aankoop van de fiets besteden?
- Ga je voor een nieuwe fiets of voor een tweedehandsfiets?
- Zoek eens op internet hoe tevreden mensen zijn van een bepaalde fiets (of fietsmerk), als je er eentje op het oog hebt.
Je kan je fiets zelf onderhouden, of je kan dit vragen aan een fietsenmaker. Je zegt wat je wilt laten repareren of je vraagt een algemeen onderhoud (de fietsenmaker kijkt zelf na wat moet vervangen worden). Je fiets blijft dan gewoonlijk één of meer dagen bij de fietsenmaker en dan kan je hem weer ophalen. Afhankelijk van het aantal reparaties, verschilt de rekening. Als je op voorhand een idee wilt hebben van het bedrag, kan je dit vragen aan de fietsenmaker.
Voor een eigen fiets kan je een fietsverzekering afsluiten. Dit kan je doen indien je verzekert wil zijn tegen diefstal en schade aan je fiets die door anderen is toegebracht. In sommige fietsverzekeringen zit ook pechbijstand. Als je dan onderweg pech hebt met je fiets, kan je je verzekeringsmaatschappij bellen. Zij sturen dan iemand om je terug op weg te helpen. Er zijn dus verschillende formules binnen zo'n fietsverzekering mogelijk.