Woonwinkel

Wat is het?

Initiatieven die werken volgens het woonwinkelconcept kunnen verschillende namen dragen: woonwinkel, woonwijzer, woonkantoor, wooninformatiedienst, wooninfocentrum, woonhoek, …

In een woonwinkel kan je terecht voor:

  • Informatie en advies over diverse aspecten in verband met wonen: premies, databanken met beschikbare huurwoningen, technisch advies over de kwaliteit van woningen, …
  • Begeleiding: dit kan zowel kort- als langdurend zijn, afhankelijk van de woonproblematiek. Je kan je kandidaat stellen voor een sociale woning en zo in één keer op de wachtlijst van alle huisvestingsmaatschappijen die in jouw regio actief zijn.
  • Doorverwijzing: voor gespecialiseerd advies zal men je doorverwijzen naar instanties die je verder kunnen helpen (OCMW, Huurdersbond, dienst Vergunningen, …)

Kosten

De dienstverlening is gratis.

Voor wie?

Woonwinkels zijn er voor huurders, (kandidaat-)eigenaars en thuislozen, maar ze besteden prioritair aandacht aan de kansarme bewoners.

De klanten van de woonwinkels zijn dus alle bewoners van het werkingsgebied waar de woonwinkel werkzaam is.

Hoe aanmelden?

Je kan terecht in een woonwinkel tijdens de openingsuren. Je kan er ook terecht op andere uren en dagen, maar dan op afspraak.

Woonwinkels

Adres zoeken van een woonwinkel in jouw buurt: klik hier