Samenhuizen of groepswonen

Wat is het?

Een aantal mensen die samen in één huis wonen en elk individu of koppel heeft een eigen ruimte (of meerdere ruimtes) die privé zijn. Bepaalde ruimtes worden gemeenschappelijk gebruikt (bijvoorbeeld, keuken, tuin, living, …). Tussen de bewoners bestaat er een zeker groepsverband, een vriendschap en een zeker gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn.

Samenhuizen is een overkoepelende term om allerlei woonvormen te omschrijven waar meerdere mensen vrijwillig bij betrokken zijn:

  • Gedeelde woningen of gemeenschapshuizen: een huis wordt gedeeld met meerdere personen en men heeft minstens 1 privékamer, de rest van het huis is gemeenschappelijk.
  • Woongroepen: meer privéruimte in vergelijking met gemeenschapshuizen en doorgaans een duurzamer karakter.
  • Centraal wonen: ieder bewoner heeft zijn eigen slaap- en woonkamer, keuken en badkamer. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een bewonerscafé, werkplaats, gastenkamers, ontspanningsruimte, tuin, ...
  • Cohousing: gelijkend op centraal wonen maar er is een gemeenschappelijke keuken waar bewoners samen kunnen eten.Leefgemeenschappen: er is een vrij grote graad van gemeenschappelijkheid en doorgaans is een zekere ideologische factor die de bewoners bindt: religie, ecologie,
  • Kangoeroewonen: het laten inwonen van maximaal 2 zorgbehoevenden (ouderen van 60 jaar of ouder, persoon met handicap, persoon die nood heeft aan ondersteuning om zich in het thuismilieu te kunnen handhaven, persoon die in aanmerking komt voor een vergoeding van de Vlaamse zorgverzekering). Op fiscaal vlak wordt men niet als één gezin beschouwd zodat eventuele sociale voordelen behouden blijven. De zorgwoning is een deel van het huis en is niet groter dan 1/3 van het huis. De woning en de zorgwoning moet van dezelfde eigenaar zijn.

Groepswonen kan zowel praktische als sociale voordelen hebben. Het is vaak goedkoper dan alleen wonen, je kan taken verdelen waardoor het tijdswinst oplevert, je ontmoet mensen, je kunt elkaar ondersteunen, het voelt veiliger, … Het kent evenwel ook zijn knelpunten. Er is geen wettelijk kader voor mensen die samen wonen, maar op zich wel alleenstaand zijn. Zo kan je uitkering voor werkloosheid veel lager zijn als je niet langer als alleenstaand door de RVA erkend wordt.

Samenhuizen

Samenhuizen.be