Lokaal Loket Kinderopvang

Wat is het?

Een Lokaal Loket Kinderopvang is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang. Ze werken samen met een netwerk van organisaties die belangrijk zijn voor kinderopvang. Met deze dienstverlening zou de zoektocht van ouders eenvoudiger moeten zijn omdat ze zich tot één centraal infopunt richten en zo toegeleid worden naar beschikbare kinderopvang.

Voor wie?

Ouders die op zoek zijn naar kinderopvang kunnen terecht in een Lokaal Loket Kinderopvang.
Er is bijzondere aandacht voor onder meer kinderen met specifieke zorgbehoeften.

Waar aanmelden?

Je vindt de adressen via deze link: klik hier

Op dit ogenblik (juni 2020) hebben ongeveer de helft van de gemeenten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een Lokaal Loket Kinderopvang.

Nog geen Lokaal Loket Kinderopvang in jouw gemeente en zoek je iemand om je te helpen bij je zoektocht naar kinderopvang? Dit zijn andere mogelijkheden:

1. Toeleider

Wanneer je begeleiding nodig hebt bij het vinden van een opvanglocatie, kun je hiervoor iemand aangewezen krijgen via jouw sociaal secretariaat. Deze persoon is jouw toeleider. Hierbij kan je terecht voor al je vragen rond het vinden van opvang in jouw gemeente.

2. Huis van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en hun kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien. Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met zaken zoals kinderopvang, gezondheidszorg en opvoedingsondersteuning.