Moet ik tijdens een sollicitatie zeggen dat ik autisme heb?

In principe behoort de diagnose autisme tot je privéleven en ben je niet verplicht om dit aan je toekomstige werkgever mee te delen. Als je door je autisme niet alle taken van het werk kan uitvoeren dan moet je dat wel zeggen. Je hoeft dus niet alles over je beperkingen te vertellen maar wel wat voor het werk belangrijk is.

Je kunt ervoor kiezen om pas te vertellen dat je autisme hebt als je voor een gesprek wordt uitgenodigd. In een sollicitatiebrief wil je immers vooral je troeven uitspelen en ook bondig genoeg blijven. Je kunt ook zo laat mogelijk in de sollicitatieprocedure vermelden dat je autisme hebt. Zo heb je in de brief en eerste gesprek(ken) vooral je kwaliteiten kunnen belichten die je geschikt maken voor de functie.

In het hulpmiddel ‘Solliciteren: zeg ik het of zeg ik het niet?‘ lees je meer over mogelijke voordelen en nadelen van het wel dan niet zeggen dat je autisme hebt. Ook zetten we tips op een rij als je een toekomstige werkgever wilt vertellen dat je autisme hebt.

Vergeet niet

In de overheidssector streeft men naar een grotere instroom medewerkers met een arbeidshandicap. Als je solliciteert voor een baan bij de overheid kan je recht hebben op redelijke aanpassingen bij werving en selectie. Je meldt best zo vroeg mogelijk in de selectieprocedure welke aanpassingen je eventueel nodig hebt. Meer informatie: Selor