Hoe zoek ik een school voor mijn kind?

De beste school voor een kind is die waar het de beste ontwikkelingskansen krijgt. Deze uitspraak lijkt eenvoudig, maar de praktijk is doorgaans complexer. Het is normaal dat je alleen maar het beste voor je kind wilt.

De vraag is niet ‘Welke school is goed?’, de vraag is wel ‘Welke school is goed voor mijn kind?’. Een eerste reflex is misschien om na te gaan of het schoolteam expertise heeft op het vlak van autisme. Kennis is meegenomen, maar interesse en een zoekende houding zijn mogelijk belangrijker.

Positieve ervaringen van andere ouders kunnen een goede leidraad zijn bij uw zoektocht naar een geschikte school. Toch blijft het aanbevolen om zelf de school te bezoeken en je eigen mening te vormen. Behoeften of verwachtingen kunnen nu eenmaal sterk verschillen.

Omdat de zoektocht naar de meest geschikte school voor je kind niet altijd eenvoudig is, kan je het hulpmiddel ‘Een school kiezen’ raadplegen.

Vergeet niet

Ben je op zoek naar een school voor buitengewoon onderwijs? Begin je zoektocht dan best ruim op tijd, want heel wat scholen in het buitengewoon lager onderwijs met een specifieke autismewerking hebben een wachtlijst; dat is ook zo voor het Buitengewoon Secundair onderwijs, en daarenboven is het aanbod daar veel minder groot.