Hoe en waar vind ik betrouwbare informatie over voeding?

Internet

Er is heel wat over voeding op het internet te vinden. Niet alle informatie is te vertrouwen! Vaak schuilen commerciële belangen achter een op het eerste gezicht informatieve website.

Enkele tips om na te gaan of de informatie al dan niet betrouwbaar is:

  • Geef de voorkeur aan informatie van de overheid of erkende gezondheidsorganisaties en wees voorzichtig met commerciële websites en websites die geen contactgegevens vermelden.
  • Wantrouw websites die wondermiddeltjes aanprijzen.
  • Kijk de publicatiedatum na. Binnen de gezondheidssector mag je verwachten dat men de wetenschappelijke evolutie opvolgt.
  • Ervaringsverhalen kunnen nuttig zijn, maar lees ze als een standpunt van een persoon en niet als algemeen gezondheidsadvies.
  • Interpretaties van wetenschappelijke artikelen zijn niet altijd correct. Let vooral op wanneer men ongenuanceerd en respectloos zijn mening geeft.

Enkele betrouwbare informatieve websites:

Diëtist of voedingsdeskundige

Een gediplomeerde diëtist kan je wetenschappelijk onderbouwde informatie en advies geven over voeding en voedingsproblemen.

Meer lezen over wat een diëtist doet of een diëtist zoeken: Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten

Huisarts

Je kan met je vragen over voeding bij jouw huisarts terecht.