Hebben psychofarmaca altijd effect?

Op voorhand weet je niet of de medicatie het gewenste effect zal hebben. Men dient ook naar de juiste samenstelling en dosering te zoeken. Het is de arts die samen met jou de voordelen en nadelen van de behandeling zal evalueren om dan eventueel aan te passen.

Sommige medicijnen hebben pas effect als men ze enige tijd (tot enkele weken) inneemt.

De bijsluiter van ieder medicijn zal een lijst met mogelijke bijwerkingen opnemen. Dit wil niet zeggen dat je er ook effectief last van zult hebben. Het is niet te voorspellen of er bij jou ongewenste effecten zullen optreden. Indien je last hebt van bijwerkingen neem dan contact op met de arts om het te bespreken. Pas nooit zelf de dosering aan. Bij sommige medicatie mag je ook niet plots stoppen met innemen. Volg daarom goed de aanbevelingen van je arts.

Wanneer werkzaamheid en veiligheid van het medicijn in wetenschappelijk onderzoek en/of klinische praktijk bewezen zijn, gelden bovendien volgende richtlijnen:

  • een goede evaluatie van de verwachte voordelen en de potentiële bijwerkingen
  • uitvoerige uitleg aan de ouders of de persoon zelf
  • regelmatige opvolging en controle door de arts
  • tijdig evalueren of de medicatie nog aangewezen is
Vergeet niet

Een arts kan samen jou bekijken of de balans tussen gewenste en ongewenste effecten goed is.

Het kan dat verwachte positieve effecten uitblijven of dat er een tegengesteld effect optreedt. Contacteer in beide gevallen je arts.