Uitleg over de Atlas
De Atlas is in de eerste plaats bedoeld voor volwassenen met autisme en met een vermoeden van autisme. Je vertaalt je autisme naar wat dit specifiek voor jou betekent en je kan deze informatie met belangrijke personen in je omgeving delen.
Je doorloopt vragenlijsten van de thema’s of je leest uitgewerkte voorbeelden en getuigenissen over de onderwerpen die je interesseren.
Waarom heet deze online gids Atlas?
Daar zijn verschillende redenen voor:
- Net zoals bij de Wegwijzer voor kinderen met autisme bundel je informatie over jezelf en je autisme. Atlas is de ‘volwassen versie’ van de Wegwijzer.
- Atlas is Oudgrieks voor dragen en ondersteunen: de Atlas biedt ondersteuning in het uitleggen van autisme, voor jezelf en aan anderen.
- In een atlas zijn er veel verschillende wegen om van A naar B te gaan. De Atlas verduidelijkt dat er niet één juiste weg is, maar dat iedereen een eigen persoonlijke parcours volgt.
- Atlas is eveneens een synoniem voor glanszijde en satijn. In de Atlas worden ook de sterke kanten en kwaliteiten van mensen met autisme belicht.
Waarom de Atlas gebruiken?
Met de Atlas breng je jouw autisme in kaart. Je gaat na wat je sterktes zijn, wat moeilijk loopt en wat je nodig hebt om je comfortabel te voelen. Je bekijkt dit binnen verschillende thema’s zoals communicatie, werk, wonen, relaties,... Je kan de verzamelde informatie per thema bundelen, bewaren of printen. Je verkrijgt hierdoor persoonlijke informatie over jouw autisme. Zonder algemeenheden maar heel concreet en individueel. Je kiest zelf welke informatie je met anderen deelt.
De Atlas kan je helpen om je autisme meer bespreekbaar te maken zodat mensen uit je netwerk je beter begrijpen en weten wat ze kunnen doen of juist vermijden zodat je welbevinden verhoogt.
Wie kan de Atlas gebruiken?
De Atlas is de eerste plaats bedoeld voor volwassenen met autisme en met een vermoeden van autisme.
Hulpverleners, begeleiders en mensen uit de directe omgeving krijgen met de uitgewerkte voorbeelden in de Atlas een unieke inkijk in wat het betekent om met autisme te leven.
Inhoud van de Atlas
De Atlas bestaat uit vier grote domeinen die in verschillende thema’s onderverdeeld zijn. Je kan de verschillende thema’s afzonderlijk invullen.
Een overzicht van de domeinen met de verschillende thema’s:
- Informatieverwerking:
- Zintuiglijke prikkelverwerking
- Waarnemingsstijlen
- Emotioneel welbevinden:
- Emoties
- Gewoontes, rituelen, dwang en verslaving
- Veranderingen
- Ouder worden
- Rolpatronen en genderidentiteit
- Opname psychiatrische afdeling
- Communicatie en sociale relaties:
- Communicatie
- Mijn netwerk
- Relaties en seksualiteit
- Mijn leven en mijn ambities:
- Talenten en interesses
- Vrije tijd
- Wonen
- Zelfstandigheid en ondersteuning
- Werk en dagbesteding
- Studeren, opleiding en vorming volgen
Bij elke vragenlijst kan je een inspiratiebox bekijken. Hierin vind je uitgewerkte voorbeelden van mensen met autisme. De voorbeelden kunnen je inspireren om zelf met de vragenlijsten aan de slag te gaan.
Bij sommige thema’s vind je een droombox met vragen die je aanzetten om over je wensen en toekomstplannen na te denken. Er zijn geen foute antwoorden. Nadenken over wat je wil, wat voor jou ideaal is en welke troeven je hebt om dit te bereiken is het belangrijkste. De toegevoegde voorbeelden kunnen jou eventueel op weg helpen om zelf ook de denkoefening te maken.
In het luik ‘extra informatie’ vind je getuigenissen, persoonlijke verhalen van mensen met autisme over elk thema. Je vindt hier ook linken naar informatie over het thema op de website van Participate, boeken en artikels en online informatie.
In 'extra methodieken' vind je één of meerdere methodes of werkinstrumenten waarmee je zelf aan de slag kan gaan. We beschrijven de doelstellingen van de methodiek, wanneer je ze kan gebruiken en hoe je er zelf mee kan werken. Voor je aan de slag gaat, bedenk eerst of de methodiek voor jou nuttig is. Je kan deze ook gewoon eens lezen als extra informatie.
Hoe de Atlas gebruiken?
Wil je een persoonlijke Atlas invullen, schrijf je dan in met je e-mailadres. Je ontvangt een e-mail met een bevestigingslink. Als je de e-mail niet in je Postvak-IN ziet, controleer dan ook de Spam-folder. Nadien kan je aanmelden met je e-mailadres en ontvang je een tijdelijke toegangslink in je mailbox. Met deze link krijg je toegang tot de inhoud van jouw persoonlijke Atlas. Wanneer je afmeldt vervalt de link. Bij elke nieuwe aanmelding krijg je een nieuwe toegangslink in je mailbox. Jouw informatie is online uitsluitend toegankelijk via jouw persoonlijke toegangslink. Op deze manier is jouw persoonlijke informatie goed beveiligd.
Je kiest zelf welke domeinen je bekijkt of invult. Je kan op elk moment je informatie bewaren en pauzeren. Zo beslis je zelf hoelang je aan de Atlas werkt of hoeveel vragenlijsten je invult. Voor je pauzeert klik je best eerst op ‘opslaan’ zodat wat je al invulde niet verloren gaat.
Je kan jouw persoonlijke Atlas downloaden. Zo krijg je een overzicht van wat jij invulde. Je kan vervolgens jouw Atlas op jouw computer opslaan en/of printen.
Je hoeft niet alle thema’s te doorlopen of in te vullen. Je kiest welke thema’s voor jou interessant zijn. Ook zonder de vragenlijsten in te vullen vind je heel wat informatie in de Atlas. Uitgewerkte voorbeelden en getuigenissen binnen de verschillende thema’s geven een concreet beeld van autisme, uit het leven gegrepen. De persoonlijke verhalen kan je ook bekijken zonder aan te melden. In de Atlas vind je ook links naar online informatie, filmpjes, interessante artikels en boeken die aansluiten bij de verschillende thema’s.
Is de inhoud van mijn Atlas beveiligd?
Al jouw persoonlijke gegevens worden op vertrouwelijke wijze beheerd door de vzw Participate! en worden niet aan derden doorgegeven. Jouw gegevens worden op een zorgvuldige en veilige manier verwerkt en bewaard. Daartoe wordt gebruik gemaakt van diverse beveiligingstechnologieën en -maatregelen om jouw gegevens op gepaste wijze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, gebruik, verlies of openbaarmaking. Deze technologieën en maatregelen worden op geregelde tijdstippen getest en bijgesteld indien nodig. Participate werkt hiervoor samen met het webdesign bureau Walking Men.
Lees meer in onze Privacyverklaring
We kiezen voor het aanmelden met een toegangslink die je in jouw mailbox ontvangt. Wanneer jouw mailbox goed beveiligd is, kan alleen jij je e-mails lezen. De aanmeldingslink die je ontvangt, vervalt nadat je in de Atlas afgemeld bent. Zorg er dus voor dat je telkens afmeldt nadat je in de Atlas hebt gewerkt.
Wanneer je op een computer werkt die door meerdere mensen wordt gebruikt, kan je je mailbox beveiligen zodat die niet automatisch wordt geopend. Hoe je dit doet is afhankelijk van het mailprogramma dat je gebruikt. Je kan ervoor kiezen je wachtwoord niet te laten onthouden door je computer. Je kan ook de instellingen of voorkeuren van je browser wijzigen zodat wachtwoorden niet automatisch worden opgeslagen.
Enkele veel gebruikte mailprogramma’s met een link met de uitleg hoe je te werk gaat:
Telenet Webmail: In je accountinstellingen van je mailbox kan je wachtwoorden en beveiliging aanpassen. Je kan hier ook automatisch aanmelden uitschakelen.
Gmail
Outlook
Google Chrome: wachtwoorden niet meer opslaan
Wie kan mijn ingevulde Atlas raadplegen?
Jouw persoonlijk ingevulde Atlas kan niet geraadpleegd worden door iemand anders zonder jouw toestemming. Wanneer je jouw persoonlijke Atlas opslaat kan je hem downloaden en zelf kiezen wat je laat lezen door anderen.
Meer informatie over hoe gegevens behandeld en bewaard worden kan je lezen in onze privacyverklaring.
Hulpverleners, begeleiders en mensen uit de directe omgeving kunnen een inkijk krijgen in wat het betekent om met autisme te leven door de persoonlijke verhalen te lezen die als voorbeeld in de Atlas staan. Daarnaast kunnen ze jouw autisme beter begrijpen wanneer je er zelf voor kiest om onderwerpen uit jouw Atlas te delen met een hulpverlener, partner, begeleider,…