Raphaël portret

Portret van Raphaël

4 jaar

Zijn voornaamste interesses zijn voetballen, kleine ballen en pareltjes.

Raphaël is 4 ½ jaar oud en heeft twee oudere zussen. Hij zit in een Teacch-klas in het bijzonder onderwijs.

Raphaël praat niet, maar maakt zich verstaanbaar door een volwassene bij de hand te grijpen of hem mee te nemen naar wat hij wil. Hij leert communiceren aan de hand van afbeeldingen. Raphaël neemt weinig initiatief op sociaal gebied (behalve met zijn mama). Hij staat vrij onverschillig tegenover wat er om hem heen gebeurt. Toch gaat hij naar een ander toe wanneer die iets heeft wat hem interesseert. Hij schenkt weinig aandacht aan zijn zussen en gaat niet naar hen toe om te spelen. Hij is zeer gehecht aan zijn mama en heeft het moeilijk wanneer hij van haar gescheiden wordt. Raphaël heeft een expressief gezicht. Zo kan hij één en al glimlach zijn of integendeel erg nors kijken al naargelang de situatie hem al dan niet bevalt.

Raphaël is zeer kieskeurig wat voedsel betreft. Hij heeft de neiging enkel vlees te eten en voedingswaren die gefrituurd zijn of een oranje kleur hebben. Hij heeft geleerd een afbeelding te laten zien van wat hij wil eten. Wanneer Raphaël alleen is in een grote ruimte, loopt hij niet, maar rent hij.

Zijn voornaamste interesses zijn voetballen, kleine ballen en pareltjes die hij kan rijgen als de beste. Raphaël heeft veel belangstelling voor de stofzuiger. Hij kan heel veel tijd doorbrengen met 'stofzuigen' waarbij hij gebruik maakt van al wat op een buis lijkt. Raphaël probeert vaak om stukjes behang af te scheuren. Hij speelt ook graag met zijn dinosaurussen (hij pakt ze op en blijft ze lang aanstaren).