Luna portret

Portret van Luna

4 jaar

Met haar dagschema begrijpt Luna de veranderingen beter en stelt ze minder vragen.

Luna is 4½ jaar oud. Tot ze 3 ½ was, praatte ze niet. Omdat ze niet kon duidelijk maken wat ze wilde, werd ze vaak boos. Luna is met een logopedische behandeling begonnen en werd geopereerd aan haar trommelvliezen. Kort daarna hebben haar ouders op verschillende plaatsen in huis visuele ondersteuning voorzien.

Sindsdien is Luna flink vooruitgegaan. Vroeger herhaalde ze vaak dezelfde vragen ("Wat eten we?, "Gaan we naar de dokter?", "Wat doen we morgen?"). Nu heeft ze een dagschema waarop haar programma elke dag wordt gevisualiseerd. Ze begrijpt de veranderingen beter en stelt minder vragen.

Om conflicten over de tv te vermijden, tonen haar ouders haar de foto van de persoon die vandaag de film mag kiezen (zij of één van haar zusters).

Luna gaat niet naar dezelfde school als haar zussen (ze gaat naar een school voor buitengewoon onderwijs). 's Ochtends in de auto was ze in de war omdat ze niet begreep waarom ze niet met haar meegingen. Nu is Luna gerustgesteld wanneer ze aan de hand van foto's te zien krijgt waar haar zussen en zijzelf naartoe gaan.

Luna kan alleen spelen (kleuren, spelen met haar poppenhuis en haar dieren). Ze loopt altijd achter haar zussen aan, hoewel die er soms behoefte aan hebben om onder hun tweetjes te zijn.

Tijdens het spel wil Luna beslissen wat de ander moet doen. De relatie met haar zussen is dus niet altijd makkelijk, maar ze verbetert wel. Vroeger kneep en krabde ze haar zusters en was ze ook niet echt zachtaardig met de hond. Om haar te helpen om haar gedrag te verbeteren, hebben haar ouders en grootouders in de keuken een gedragscontract opgehangen: tekeningen tonen welk gedrag met haar zussen en de hond toegelaten en verboden is en welke beloning ze kan krijgen wanneer ze zich aan de regels houdt.